Elgondolkodtató méretek

2019-én novemberében a Merkur elhaladt a Nap előtt, ami évszázadonként így csak 13-szor  lfordul elő.. Látványos videó

Akövetkező hónapokban fényes üstökös fog áthaladni az éjszakai égbolton

A 2020-as év kiemelkedő égi látványossága lesz a C / 2019 Y4 ATLAS üstökös április elejétől május elejéig szabad szemmel is követhető útja az éjszakai égbolton.

Holnaptól több lesz a világosság

A mai naptól számítjuk a csillagászati tavaszt. Ez a népi hagyományokban jelentős időpont a hosszabbodó nappalokat, a tavaszi munkák kezdetét jelentette.

Vaseső hullik az égből az egyik exbolygón

A csillagászok egy rendkívül brutális exobolygót fedeztek fel, ahol a légkör vasban annyira gazdag, hogy a  folyékony vas esőként hullik az égből.

Néhány olyan aszteroida, amit eddig veszélytelennek tartottak, eltalálhatja a Földet.

Mégis veszélyesek lehetnek az eddig veszélytelennek tartott aszteroidák,  állítja a Leideni Egyetem három csillagásza.

Mégsem ütközések sorozata alakította ki a nap körüli bolygókat

Acsillagászok egy távoli kis égitest adatainak elemzése alapján állapították meg, hogy a Naprendszer bolygóinak kialakulása másként történt, mint az eddigi elképzelések.

Miért nincs kapcsolatunk a földönkívüliekkel?

A Fermi-paradoxon szerint a galaxisban levő bolygók és csillagok nagy száma miatt léteznie kell világoknak, amelyek tele vannak intelligens földönkívüli élettel.

Decemberben egy ismeretlen objektum húz el a Föld mellett

Az objektum valószínűleg üstökös lesz, de hivatalosan még nem sikerült ezt a feltételezést megerősíteni. Annyi biztos, hogy a „látogató" egy másik naprendszerből származik.

Valami sántít az ősrobbanás elméleténél

Megkérdőjeleződött az ősrobbanás elmélete, miután tudósok felfedeztek egy csillagot, amely idősebb, mint maga az univerzum,

Mégsem földönkívüli felderítő

Besorolása bizonytalan, egyben mégis egyetértenek a legfrissebb tanulmány szerzői: az Oumuamua névre keresztelt, szivar alakú, kaotikusan forgó csillagközi égitest nem lehet idegen lények űrszondája.

donációVár a Costa del Sol