.

A 2023-as téli napforduló december 22-én, péntek éjjel lesz



2023-ban december 22-én pénteken lesz a téli napforduló, egészen pontosan 03:28-kor.

Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Innentől kezdve hosszabbak lesznek a nappalok és rövidülnek az éjszakák egészen a következő nyári napfordulóig.


2023-as téli napforduló a meteorológiai tél kezdetét jelenti. Ugyanakkor ettől a naptól kezdve fokozatosan egyre hosszabbak is lesznek a nappalok a 2024-es tavaszi nap-éj egyenlőségig.

A 2023-as téli napforduló napja az év legrövidebb napja, amit az év leghosszabb éjszakája előz meg. A téli napforduló időpontját a Föld mozgásának függvényében számítják ki, és általában december 21-e és 23-a közé esik, de leggyakrabban 21-re. A 2023-as téli napforduló azonban egy kicsit másképp alakul, mivel december 22-re, egy pénteki napra esik.


dec.22-én, alacsonyan delel a Nap
 

A téli napforduló idején korán sötétedik, így több fontos bolygó is látható lesz szabad szemmel.

Vénusz és a Jupiter már délután fél 5 körül látható lesz, mindkettő nagyon fényesen ragyog, ha az égbolt és a légkör tiszta. A Szaturnusz is látható lesz, bár halványabban. A Vénuszt a legkönnyebb észrevenni, mert közelebb van a Földhöz. Reggel 6 óra előtt a Mars is látható lesz délkeleti irányban.

Idén, pár nappal a 2023-as téli napforduló előtt éri el a Geminidák meteorraj a csúcspontját, december 13-a, 14-e körül. Ekkor óránként 100 hullócsillag is megfigyelhető lesz, ha tiszta és derült az éjszakai égbolt.


Geminidák meteorraj
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol