A galíciai Invernadeiro nemzeti parkba új lakó költözöttGalícia, Spanyolország észak-nyugati részén lévő autonóm provincia, vadreegényes, érintetlen tájakkal, amelyek szinte követelték a memzeti park státuszt.

 
A galíciai önkorányzat 1989. novemberében védetté nyívánított a portugál határhoz közeli 5722 hektár hegyvidéki erdőséget, és ezzel megalapította az Invernadeiro nemzeti parkot.


Ez a terület a mindig gazdag vadállománnyal rendelkezett, melyet a történelem során a területet éppen birtokló családok a sajátjuknak tekintettek. Szerettek vadászni, az elejtett vadak számával és nagyságával hatalmukat demonstrálni. Ennek következtében az 1800-as évek végére megritkult a vadállomány, és eltűntek a medvék, amit utoljára 1870 körül láttak a kornyéken.
A medvepopuláció számára ezután csak más, emberek által kevésbé birtokba vett helyek maradtak. Az Invernadeiro terület 1989-ben kapott új esélyt a természetes ököszisztéma helyreállására, amikor  5722 hektárt védetté nyilvánítottak, Ez lett az alapja a későbbi nemzeti parknak, ahol szarvasok, vaddisznók, őzek, vadmacskák és még számtalan állat talált megfelelő életteret magának.
A vadvilág ezen gazdagságáról kívánt filmet forgatni a Zeitun Films csoport. 2019 őszén kezdték a forgatást. Több automata kamerát helyeztek el, amellyekkel a nappali és éjszakai vadvilág mozgását filmezték. A filmek átvizsgálása közben vettek észre egy barnamedvét, amelyik az utóbbi hónapokban jelent meg a park területén.


Ez nagy jelentőségű felfedezés, mivel 150 éve nem láttak errefelé medvét. A park vezetőségét örömmel töltötte el a hír, mivel az ököszisztéma eddig hiányzó láncszeme tért vissza.
 
A nemzeti parkot előzetes bejelentés után hatféle séta úton lehet látogatni, melyekről letérni nem szabad.

A természetfilm címe: Hegy vagy halál. (Mintana ou morte). Ennek kapcsán az egyik kamera által éjszaka készített képet tettek közzé a filmesek.
 

Megfigyelésük szerint a medve jó érzi magát ebben a környezetben és úgy tűnik állandó lakója marad a parknak.
 
A barna medvék hajdan Galícia nagy részén éltek, de élőhelyük megváltozása és a több évszázados vadászat miatt a 19. század közepére számuk a felére csökkent, ma már csak Ancares járásban maradt belőlük. Az utóbbi években valamennyire javult a helyzet, Galícia hegyvidékein, Portugália északi részén és Kantábriában egyszer-egyszer előfordult barna medve, de Invernadeiróban eddig még nem.
 

A készülő természetfilm egy kockája

 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol