.

Madridban a pártok vissza akarnak térni a 75 évvel korábbi időhözSpanyolország visszaforgatná az idő kerekét

Spanyolország hetvenöt év után visszaállíthatja óráit a greenwichi időzónához. Az intézkedés javíthat az ország gazdasági teljesítményén is.

 

Időzónát válthat Spanyolország, jelentette be a spanyol munkaügyi miniszter, Fátima Bánez. Az ország lakosai több mint hetven éve nem a nekik megfelelő időzónában élnek, így egy órával korábban kelnek, mint a britek vagy a portugálok. Az óra visszatekerése hosszú ideje téma Spanyolországban: számos felmérés bebizonyította már, hogy az eltérés kedvezőtlenül hat a termelésre és a hétköznapi életre is. Mivel a spanyolok így csaknem egy órával kevesebbet alszanak szomszédaiknál, ez kihatással van az iskolai és munkahelyi teljesítményre, sőt a stresszes megbetegedésekre és a baleseti statisztikákra is.


„Szeretnénk, hogy a munkanapjaink hat órakor befejeződjenek. Most meg kell egyeznünk a vállalatok és a szakszervezetek képviselőivel is” – jelezte Fátima Bánez.

Bár a spanyolok a magyarokkal azonos időben kezdenek dolgozni, de munkaidejük a legtöbb helyen megtartott szieszta idő miatt mégis két órával később fejeződik be, és mivel később megy le a nap, később is fekszenek le.  A szieszta intézménye korábban az ebéd utáni szunyókálásra biztosított lehetőséget, most inkább a társadalmi élet terepe. A legtöbben elhúzzák az ebédet, és barátaikkal, kollégáikkal töltik a pihenés idejét. Ez azt jelenti, hogy reggel kilenctől nem este hatig, hanem legalább nyolcig tart a munkaidő. Az ország pedig úgy rendezkedett be, hogy a népszerű tévéműsorok, és sportmérkőzések közvetítései is este tíz körül kezdődnek, amikorra mindenki hazaért. Sokak szerint ezért az intézkedés helyrerázná a spanyol hétköznapokat és javítana az ország teljesítményén.


Salvador Dalí szobra.az időről

Az ország korábban a portugálokkal azonos időzónában működött, ám Franco tábornok 1942-ben a közép-európai időzónához csatolta Spanyolországot, hogy a háborús szövetségessel, a náci Németországgal azonos időt mérjen. Idén a centrista Ciudadanos párt hozta elő a kérdést. A közel egy évig tartó spanyol kormányválság során reformcsomagot tártak a potenciális kormányerők elé, amelynek része volt az időzóna visszaállítása is. Idén augusztusban Mariano Rajoy néppárti miniszterelnök támogatásáról biztosította az intézkedést. Mivel a váltást a greenwichi időzónára az ellenzéki szocialisták is támogatják, nagy valószínűséggel átmegy majd a törvényhozáson.

Nem csak a spanyoloknál létezik ez a furcsa jelenség, a világ több országában is politikai okokból változtattak az óra állásán. Kínában például, amelyben ideális esetben öt különböző időzónába esne, az egész ország Peking idejéhez alkalmazkodik. Emiatt az ország nyugati részén élőknél délelőtt negyed tizenegykor kel fel a nap, így náluk a munkaórák délelőtt tizenegytől este hétig tartanak. Kínából Afganisztánba lépve pedig három és fél órával visszapörgethetik az órát a határátkelők. A legfurcsább helyzetben a csendes-óceáni Kiribati szigetcsoport van, amely dátumválasztó vonalon fekszik. Mivel nyugati irányba igazította idejét, keleti része átlóg a „tegnapot mérő” időzónába, így a közeli Hawaii-szigeteket 26 órával megelőzi.

 

Zetelaki Réka / magyaridok

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja