-

Ejött a reggel, vége az amerikai álomnak
Csúcson túl az USA gazdasága

 

Még szárnyal a tőzsde az USA-ban, még viszi a lendület, de a gzdasági mutatók már nem támasztják alá ezt a szárnyalást.

 


A szabadság szobor, az amerikai álom egyik jelképe New Yorkban

Az amerikai társadalom szegényedik. A kimutatások szerint 50 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és nagyjából 90 millióan keresnek munkát, ami azt jelenti, hogy a munkaképes lakosságnak közel a fele munkanélküli. Északon, az USA ipari motorjának számító régióban a valós munkanélküliség eléri a 25%-ot, A háztartások átlagos jövedelme - reálértékben -  az 1989-es szinten van.

A társadalom elszegényedését jól tükrözik a kiskereskedelmi értékesítések statisztikái. A Wal-Mart, a Target, Costco, Sears, Macy, Kohls, és JC Penney üzleteien júniusban 0,5%-al esett vissza a forgalom az előző hónaphoz képest. A gyárak raktárai tele vannak eladatlan készletekkel. Az autók értékesítése a különféle kedvező hitelek ellenére is döcög és ez a döcögő értékesítés is szépíti a statisztikákat. Az átlagos amerikaiak a fejük búbjáig el vannak adósodva, vásárlásaikat visszafogják. A kiskereskedelmi értékesítések 2,7%-al csökkentek az előző évhez viszonyítva.

Az utóbbi évek vásárlóerejének alakulását jellemzi, hogy az áruházak 2007-es 17,6 milliárd forgalma mára 22%-al, 13,6 milliárd dollárra csökkent.
A tőzsde meg szárnyal. A részvények árfolyamára jellemző a túlértkelés. Csak egy példa: Macy áruházlánc bevétele és nyeresége folyamatosan csökkent, tavaly 49%-al kevesebb nyereséget realizált mit kilenc évvel ezelőtt, részvényeinek értéke mégis 36 dollárról 62 dollárra emelkedett.
A tőzsde emelkedése 1929-ben, a gazdasági válság előtt 29 hónapig tartott, 2008-ban 55 hónap előzte meg a zuhanást.Most a tőzsde 70 hónapja az emelkedik. A mostani hosszú bika piacot alátámasztó folyamatok kifújtak, a szárnyalásból  bármelyik pillanatban zuhanás lehet.
Az ipar termelése stagnál a nyersanyag árak kereslet híján a mélyben vannak.  Az olaj ára a 80-as évek árszíntjére esett, a fémek iránt is megcsappant a kereslet, Kína gazdasága befékezett, ami az amerikai külkereskedelmi mérleget is negatív irányba befolyásolja.

A társadalmi feszültségek nőnek az USA-ban. Mivel a jólét csökkenését, az elszegényedést leginkább az afroamerikaiak érzik, egyre több helyen jelentkeznek faji alapú problámák amit a rendőrség színesbőrüekkel szembeni aránytalan és durva fellépése tovább mélyít.

A fősodratú média "hurrá optimizmusa" még háttérbe szorítja a problémákat, de a mindennapok tapasztalatai egyre több embert ébrsztenek fel az eléjük vetített álomvilágból. 

Jó reggelt Amerika!

Címkék: 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol