.

Mit ettek, mitől voltak erősek a gladiátorok?Korunk embereit lankadatlanul érdekli az ókori gladiátorok harca, étele, élete. A többség kicsit beleborzong a kegyetlen, sokszor halálig tartó véres viadalok hallatán, de valahol mélyen ott bujkál bennük az irigység arra a brutális erőre, amivel a győztes rendelkezett.


Gladiátorok ábrázolása mozaikpadlón
 

A túlélésért, vívott harcok ma is léteznek de már nem ilyen drasztikus módon. Több pénzért, jobb pozícióért, nagyobb hatalomért egymáson gázolnak át a politikusok, vagy egy irodában dolgozó alkalmazottak. A közvetlenül nem érintett munkatársak, mint az arénák közönsége, biztos távolból nézik az ilyen pozícióharcot, miközben szörnyülködnek vagy jól szórakoznak annak fordulatain.


Talán ezen rejtett érzéseknek köszönhetik sikerüket az ókori gladiátorok életét, harcát bemutató filmek. Ezt az érzést lovagolta meg a 2000-ben készült "Gladiátor" című amerikai film, ahol a hatalomért folyó harc mellett betekintést nyerhettünk ezeknek a harcosoknak az életébe

Nem csoda, ha az átlagember irigykedve gondol a gladiátorok erőnlétére, izomzatára, melyet a gladiátor iskolák kemény edzései és étrendjük alakított acélossá. A kemény edzések fárasztóak és kényelmetlenek, igy sokan ábrándoznak, milyen jó lenne a kényelmetlen edzések nélkül megszerezni az áhított erőnlétet. Úgy gondolják, az edzések kiiktatásával csak egy esély marad a jobb erőnlét eléréséhez: kilesni mi az a csodás étrend, amitől a harcosok órákon keresztül tudnak küzdeni egymással az arénában.


Jelenet a Gladiátor című filmből


Jó eljátszani a gondolattal, ha olyat lehetne enni, inni amit a gladiátorok ettek, ittak, akkor mi is olyan erősek, kitartóak és szívósak lehetnénk mint ők.  Ha egészen nem is olyanok, de valljuk be, már a fél siker is sokunknak megfelelne

Nézzük meg a tudomány mai állását ezzel a csoda étrenddel kapcsolatban. A modern eszközökkel dolgozó archeológusok izotópos vizsgálatnak vetettek alá gladiátorcsontvázakat, és ennek alapján tudtak következtetni a harcosok étrendjére.
ami főként gabonából: (zab, árpa, búza)  emellett sok bab, szárított gyümölcs és elenyésző mennyiségű hús vagy tejtermékből állt. Az ételek közül az árpát és a babot részesítették előnyben.

A kutatást végző Bécsi Orvosi Egyetem antropológusai közel kétezer éves, a mai Törökország területén állt Epheszosz romvárosában talált, hatvanhét gladiátor és egy rabszolganő – talán az egyik harcos felesége volt – sírjában talált csontok vizsgálatával jutottak a fenti eredményekre.


Régi leírások ugyan említették, hogy a gladiátorok vegetáriánus étrenden éltek, de ez hihetetlennek tűnt a húsevés fontosságában hívő gasztrológusoknak és teljesen ellentmond az atléták és a gladiátorok modern megfelelőinek ajánlott  hús- és halközpontú diétáknak.

Ezek az ismeretek nem egyeznek társadalmunkban kialakult étkezési szokásokkal. Talán ennek következménye, hogy a médiában több cikk is foglalkozik a gladiátorok vegetáriánusságával és levonták a következtetést: ennyi szénhidrát fogyasztása következtében a gladiátorok kövérek voltak. Elismerik, hogy izmosak és erősek is lehettek, de rögtön hozzáteszik, hogy mindez jelentős zsírpárnák takarásában.


Ezekből a cikkekből arra is megkapjuk a magyarázatot, miért ábrázolták az ókori szobrászok olyan tökéletes alakkal a gladiátorokat. Ezek szerint: "az ókori rómaiak és görögök ugyanolyan hiúk voltak, mint mi, és a szobrászok, festők, mozaikkészítők nagyjából mindenkit egy félisten tökéletes testével ábrázoltak, még a híres költőket és filozófusokat is." - magyarázza az index-ben megjelent cikk.


Mindenesetre érdekes elgondolás a vegetarianizmust a kövérség forrásának beállítani.
 

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja