.

Légből kapott ivóvíz2025-re a becslések szerint 1,8 milliárd ember fog élni olyan területeken, ahol vízhiány fordulhat elő. Ez aggasztó, de szerencsére nem megoldhatatlan probléma. Egy 22 éves indiai diák zseniális megoldást fejlesztett ki a kihívás kezelésére.

Jawwad Patel mérnök diák egy olyan találmányt hozott létre, amely a légköri nedvességet ivóvízzé alakítja. Más szavakkal, a levegőből kivonja a párát, hogy rövid idő alatt ivóvizet állítson elő.

Talán a leginkább figyelemre méltó jellemzője a "Dewdrop" névre keresztelt készüléknek, hogy 3D nyomtatással készült. A kis méretű eszköz egy ventilátorral szívja be a levegőt, kiszűri a port, majd a Thomson és Peltier hatás segítségével kondenzálja a nedvességet és ivóvizet állít elő. A vizet ezután a készülék magában tárolja, és amikor a tartály kiürül, újra elindítja a folyamatot.

https://www.jawwadpatel.com/patents/dew-drop/
 

Mivel a Dewdrop körülbelül 1 kilogramm súlyú, könnyen magával viheti az ember. A készülék egy 12V-os, 6000 mAh-ás lítium-ion akkumulátorral működik, és óránként kb. 1,86 liter ivóvizet képes előállítani. A sivatagban a 3D nyomtatott találmány 1,2 liter vizet termel óránként.
 

A mérnök diák kidolgozta a készülék és a szenzorok működésének ellenőrzésére szolgáló interfészt, amely érzékeli a páratartalmat, a hőmérsékletet és néhány egyéb tényezőt.

Állítólag Jawwad már dolgozik a termék következő verzióján. Az a terve, hogy egy napelemet épít be a Dewdrop árammal történő ellátásához, és a felhasználó számára lehetőség lesz arra, hogy meleg vagy hideg vizet készítsen vele.
 

Mivel Indiából származik, Jawwad jól ismeri a vízhiánnyal járó problémákat. Találmányát használhatják az elszegényedett emberek, de akár hegymászók és felfedezők, valamint a sivatagokat és távoli helyeket meglátogató utazók is.


ujvilágtudat
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja