.

60 százalékkal nőtt a sarki jégtakaróA hideg nyár 2,4 millió négyzetkilométerrel több jégtakarót hagyott maga után a sarki tengereken, mint 2012-ben. Ez közel 60%-os növekedés.
A BBC 2007-ben Dr. Wieslaw Maslowski (balra alul) kutatásai alapján arról számolt be, hogy a globális felmelegedés következtében 2013 nyarára jégmentes lesz az északi sarkvidék. Ezzel szemben a műholdfelvételek ezzel ellenkező tendenciát mutatnak. Az utóbbi évben nem csökkent , hanem nőtt a jéggel borított terület.

Úgy néz ki, hogy az ENSZ éghajlatváltozási jelentése, mely arra utal, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, ebben a hónapban megdől.

A globális felmelegedésben hívők, igazuk bizonyítására 20 yachtal kívántak átvitorlázni az Északnyugati-átjárón az Atlanti óceánról a Csendes óceánra. Ez nem sikerült, mivel a múlt héten az összes hajó a jég fogságába került. Hajózási szakértők szerint a hajók jég fogságából való menekülésének egyetlen lehetősége maradt számukra, a kanadai parti őrség jégtörőinek segítsége.  A kanadai kormány hivatalos honlapja szerint az Északnyugati-átjáró jéggel borított, és egész nyáron járhatatlan.

Ez a műhold felvétel mutatja a jég legkisebb kiterjedését. A jeges tenger nagy része fedetlen.


Az előrejlésekkel ellentétben a jégtakaró nem csökkent, hanem növekedett. A Jeges tenger nagy részét már jég fedi.

A globális felmelegedés a tudósok körében vita tárgyát képezi. Mérések szerint a felmelegedés 1997 eleje óta nem folytatódik. A Cambridgei Egyetem professzora, Peter Wadhamst véleménye szerint ez a lehülési folyamat nem ciklus, hanem csak pillanatnyi ingadozás. Hozzátette: "A végén az összes jég váratlanul elolvad."

refer to textA Mail on Sanday cikkeiben folyamatosan tájékoztat az új kutatási eredményekről, amelyekben különböző szakértők cáfolják a globális felmelegedést.
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a sarki jég szintje ciklikus. A klíma történészek, vizsgálatai alapján kiderült, hogy volt egy hatalmas olvadás az 1920-as és 1930-as években, majd egy intenzív újrafagyás, mely csak 1979-ben ért véget - abban az évben, melyről az IPCC azt mondja, hogy a jég zsugorodása elkezdődött.
Judith Curry professzor szerint a jég viselkedése az elkövetkező öt évben döntő fontosságú lesz, mind az éghajlat megértése, mint a jövőbeli politika szempontjából. "A Jeges-tenger jege a mutató, melyet nézni kell," - mondta.
Anastasios Tsonis professzor a Wisconsini Egyetemről határozottan kijelentette: "Mi már a lehűlési tendenciában vagyunk, amely tovább fog folytatódni következő 15 évben. Nem kétséges, hogy az 1980-as és 1990-es évek felmelegedése megállt."
Mások sokkal óvatosabbak. Dr Ed Hawkins a Reading Egyetemről a The Mail on Sundayben márciusban megjelent grafikonra hívta fel a figyelmet , mely azt mutatja, hogy a világ hőmérséklete alacsonyabb a számítógépes előrejelzéseknél.

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottsága (IPPC) októberben tart ülést, amely után értékelő jelentést adnak ki a "döntést hozók" számára az éghajlatváltozásról. Amennyiben kiderül, hogy az utóbbi 150 év hőmérséklet változásait nem emberi tevékenység okozta, át kell értékelni a globális felmelegedés fogalmát és az ehhez kapcsolódó anyagi források felhasználását.

Évmilliárdok alatt emberi beavatkozás nélkül is folyamatosan változott az éghajlat.  A változások azonban bizonyos határok közt maradtak. Az éghajlati kilengéseket a természet saját maga korrigálja. Akárhogy alakul, abban biztosak lehetünk, Földünk egyhamar nem lesz gőzölgő bolygó a nap körül.
 

Daly Mail  és az Új világtudat cikke alapján

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja