.

Spanyol nyelv a mindennapokban


A spanyol világnyelv, 150-160 millió ember anyanyelve. Ebből 40 millió él Spanyolországban és 110-120  milló Amerikában.

Leginkább valamely szükségszerűségből tanuljuk a nyelvet. Ilyen szükségszerűség lehet a beilleszkedés a spanyol nyelvi környezetbe. Ehhez kivánunk segítséget nyújtani az alábbi rövid leírásokban.

Jövő idő és a condicional

Most a kijelentő mód négy igeidejét: a két jövő időt (futuro simple és futuro compuesto), valamint a két condicionalt (condicional simple és compuesto) vizsgáljuk meg.

10 meglepő adat a spanyol igékről és ragozásukról

A spanyolban kb. 11 000 ige van, amelyek közül kb. 1100 rendhagyó, vagyis a 10%-uk. Ez önmagában nem sok ugyan, de sajnos a mindennapi életben használt igék többsége éppen rendhagyó

Spanyol kérdőszavak és használatuk

A spanyol nyelvben érdekes, hogy mindössze nyolc (8!) kérdőszó is elég ahhoz, hogy bármit meg tudjunk kérdezni.

¿Qué hora es? – Az időpont kifejezése spanyolul

A spanyolul tudóknak nyilván nem sok gondot okoz erre a kérdésre válaszolni. A még kezdők és az érdeklődők számára azonban tartogathat érdekességeket, hogy miképpen fejezik ki a spanyol időt.

Valaki ott van-e, vagy van-e ott valaki? Ez itt a kérdés!

Sokan nem értik, mi a különbség az estar és az haber használata között bizonyos mondatokban, hiszen mindkettő olyasmit jelent, hogy ’valaki/valami van valaho

¿Hoy es lun(ae di)es? – Igen, csak nem egészen így!

Castellano Actual című nyelvművelő oldalon jelent meg egy cikk a hét napjairól és többes számuk képzéséről.E szerint a lunes forrása a latin „lun(ae di)es”, a martesé a „mart(is di)es” és így tovább. De mennyi ebből az igazság?

Todo el agua - hogy micsoda?

Akkor most hímnemű vagy nőnemű? Érdekes változások a spanyol nyelvben.

Mit jelent a desperado?

A népszerű Desperado című amerikai–mexikói kalandfilm kapcsán sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy ez a szó mit is jelent. A spanyolul tudók viszont széttárják a karjukat a hallatán, sőt, még nagyobb meglepetésükre a spanyol anyanyelvűek is értetlenül állnak előtte. Természetesen nem arról van szó, hogy hiányos lenne a nyelvtudásuk vagy az anyanyelvi beszélők szókincse, hanem egyszerűen arról, hogy ilyen szó a spanyolban nincs.

Querer, amar, gustar igék használata

A leíró nyelvészek gyakran azt hangoztatják, hogy egy nyelvben egyáltalán nem számít, hogy mi hogyan volt régen vagy miből alakult ki, és mit milyen jelentésben használtak. Viszont úgy látszik, valamikor mégis...

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol