.

Tápanyagok depresszió ellen7 tápanyag, aminek hiánya depressziót okozhat

 

A tápanyag az élelmiszerek alkotó eleme, mely nélkülözhetetlen az élethez, a növekedéshez és mennyisége határozza meg az adott anyag biológiai értékét. Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak be a szervezetbe, azokat összefoglaló néven tápanyagoknak lehet nevezni.

wikipédia

 

Tápanyaghiány lép fel, amikor a szervezet nem használ fel vagy nem kap elegendő mennyiségű, élelmiszerrel bevitt tápanyagot, amely akár alultápláltsághoz vagy éhezéshez is vezethet. A tápanyagok teszik lehetővé a test szöveteinek fejlődését, építését, hozzájárul a szervezet megfelelő energiaszintjéhez és folyamatosan szabályozza azt.

 1. D-vitamin

 A D-vitamin elősegíti a kálcium felszívódását a bélben, szükséges a csontok felépítésben, valamint fontos szerepe van az immunrendszer működésében és a sejtek növekedésében is. A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható különböző elmebajjal, depresszióval és az autizmussal is.

 2. Vashiány

 A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag.  A vörösvértestek fő alkotóeleme, megköti a hemoglobint és oxigént szállít a sejtekbe. A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány a világon, az emberek 25%-át érinti világszerte, melynek leggyakoribb következménye a vérszegénység. A vashiány általában a nők körében okozhat depressziót.

 3. B6-vitamin

 A B6-vitamin hiánya depresszióhoz vezethet és más kognitív zavarokhoz is. A B6-vitamin a neurotranszmitterek (idegi ingerület-átvivő anyagok) és az agy vegyi anyagainak létrehozásához szükséges, ezek befolyásolják a hangulatot.

 4. Magnézium

 A magnézium fontos tápanyag, melynek hiánya depresszióhoz vezethet. Mindenki tisztába van a fontosságával, mégis kevesen jutnak hozzá táplálkozás révén. Az alacsony bevitellel összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a szívbetegség, az asztma és a vastagbélrák kialakulása.

 5. B12-vitamin

 A B12-vitamin szükséges a megfelelő vörösvérsejtek képződéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a DNS-szintézishez. Hiánya a lakosság 15%-át érinti. Ennek a vitaminnak a hiánya hozható kapcsolatba az Alzheimer-kórral. Egyéb tünetek közé tartozik a depresszió, zavartság, elmebaj, feledékenység, száj és nyelv érzékenysége.

 6. Cink

 A cink lényeges mikrotápanyag, ami csökkenti a depresszió kockázatát. Ez az ásványi anyag alacsonyan tartja a stressz szintet.

 7. Folsav

 Ez a fontos tápanyag megtalálható a sötét leveles zöldségekben, citrusfélékben és a hüvelyes zöldségekben is (pl: bab). Fontos, hogy diétázáskor a szervezet elegendő folsavhoz jusson, mert hiányában nőknél szülési rendellenességek alakulhatnak ki, valamint nagyobb a rák kialakulásának kockázata. Hatással van a mentális egészségre.


NaturHírek

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol