.

A spanyol parlament nem támogatja a katalán függetlenségi népszavazást.Elvetette a spanyol parlament a katalán kormány népszavazási kezdeményezését. A szavazást követően Artur Mas katalán elnök úgy nyilatkozott, hogy "más jogi kereteket" keresnek a népszavazás megrendezésére.

Elutasította a spanyol parlament azt a határozati javaslatot, amelynek értelmében Katalóniában népszavazást rendezhetnének a régió függetlenségéről.

A tervezetet a regionális kormány terjesztette a parlament elé, mivel a spanyol alkotmány tiltja, hogy a nemzeti szuverenitással összefüggő kérdésekről népszavazást tartsanak.

A képviselők - a várakozásoknak megfelelően - jelentős többséggel, 299 elutasító szavazattal, 47 támogató voks és egy tartózkodás mellett vetették el a katalán kormány kérését. Előzőleg többórás vitát folytattak a témáról.

A szavazást követően Artur Mas katalán elnök úgy nyilatkozott, hogy "más jogi kereteket" keresnek a népszavazás megrendezésére. Hangsúlyozta: a szavazás nem a törvényi folyamat végét, hanem a kezdetét jelenti.

Artur Mas már a parlamenti vita előtt maga is biztosra vette, hogy a kezdeményezést elutasítják. "Nemet fognak mondani, de ezzel nem tudják megváltoztatni a katalán nép akaratát" - fogalmazott akkor. (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol