.

Parafenomének nyerték meg Anatolij Karpov számára az 1970-es sakk világbajnokságot


Szerző: Nemere IstvánA KGB, Viktor Korcsno sakk nagymester telepatikus befolyásolásával támogatta a Szovjetuniót


A már nem annyira fiatalok még jól emlékeznek az 1970-es évek kezdetére, amikor előbb az izlandi fővárosban, majd a Fülöp-szigeteken mérkőzött meg egymással a kor két legkiválóbb sakkozója, Anatolij Karpov és Viktor Korcsnoj.
 

Viktor Korcsnoj és Anatolij Karpov.

Mindketten oroszok voltak, ám míg Karpov a szovjet rendszer lelkes támogatója, addig Korcsnoj éppen a fordítottja volt. Ő ugyanis disszidált a nagy Szovjetunióból, és így a rendszer ellenségének számított. Nem csoda hát, hogy Moszkvában minden eszközt felhasználtak Korcsnoj győzelmének megakadályozására.

Ma már a megtalált szovjet iratok és az orosz földről időközben külföldre szakadt egykori résztvevők vallomásaiból összeállt a kép: Moszkva Korcsnoj ellen valóságos parafenomén-csapatot vitt ki az összes helyszínre. A különleges képességű emberek feladata az volt, hogy akadályozzák Korcsnojt a játékban. Ezért történt az, hogy az izlandi játszmasorozat hatodik napján - amikor Karpov már öt mérkőzést megnyert! - Korcsnoj egy fém védőernyőt szereltetett fel a széke közönség felőli oldalára. Merthogy a közönség körébe beültetett (gyakorta a KGB-nél dolgozó) szovjet parafenomének mindent megtettek, hogy "belepiszkáljanak" az agyába. Telepatikus úton hatoltak be Korcsnoj fejébe, és akadályozták, hogy a játszmára koncentráljon. Akkor ez már napok óta így ment, a világ legjobb sakkozója pedig sorban veszítette el a partikat.

Miután felszerelték a védőernyőt, Korcsnoj nyerte a soron következő partit, sőt a következőket is, és hamar egyenlített Karpovval szemben. Ekkor a szovjet sakkcsapat illetékesei követelték a rendezőktől, hogy szereljék le a Korcsnojt védő lemezt. Miután a rendezők engedtek, Korcsnoj megint veszített, és végül - egyetlen pont különbséggel! - Karpov nyerte a fordulót, és ő lett a világbajnok.

Karpov riválisára a vár az 1978-as világbajnokságon
 
A visszavágóra 1978-ban a Fülöp-szigeteken került sor. Az azóta Nyugatra menekített KGB-levéltár (az ún. Mitrohin-archívum) szerint akkor a KGB tizennyolc ügynököt küldött a nézők közé, köztük több telepata is volt. Megismétlődött az izlandi eset - Korcsnoj tönkreverte a többi szovjet sakkozót, de a rendszer kedvencét, Karpovot ismét megvédtek tőle a parafenomének. Különben néhány orosz ügynök a rendszerváltozás után bevallotta: az volt a parancsuk, hogy ha nem sikerül Korcsnojt a sakktábla mellett megállítani, akkor meg kell őt ölniük...

A harmadik összecsapásnál, 1981-ben Olaszországban - mint azt Korcsnoj megírta "Antisakk" című könyvében - neki hat parafenomén segítője ült a nézőtéren, a szovjetek viszont 70 (!) embert hoztak magukkal! Őrületes mentális káosz, valóságos virtuális mészárlás zajlott a játszmák alatt, amiből a világ szinte semmit sem vett észre. Különben egy másik meccssorozaton az egyik szovjet parafenomén nagy pénz reményében átállt az ellenséghez, a másik sakkozónak segített, mire az ott lévő KGB-ügynökök letartóztatták, egy autóba tuszkolták, és a diplomáciai postával hazaküldték a foglyot a Szovjetunióba, ahol a telepatikus képességekkel rendelkező férfit a KGB saját pszichiátriai intézetébe zárták - örökre.

Nemere István

(forrás: tvr-hét 2003/31. szám)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol