.

Nyakunkon a szuperhold
Három szuperhold is lesz a közeljövőben: július 12-én, augusztus 10-én és szeptember 9-én. Mit takar ez a rejtélyesen hangzó elnevezés?

A Holdnak az újholdtól-telholdig sok arca van. Ezek közül a szuperhold a leglátványosabb.
A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb kerül a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).
Ez a távolságkülönbség a Hold látszólagos átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban 12%-al nagyobbnak és fényesebbnek látjuk:

Ha a földközelpont egybeesik a telihold fázissal, akkor beszélünk szuperholdról (ez nem hivatalos csillagászati elnevezés, de a sajtóban elterjedt, és most már például a NASA is így hivatkozik rá). Júliusban és szeptemberben ez az egybeesés egy napon belül lesz, augusztusban pedig egy órán belül.

A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Egy kicsit más a helyzet, ha a Hold a látóhatár (horizont) közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti.
Érdemes megfigyelni ezt az égi jelenséget, mivel ilyenkor még egy egyszerű távcsővel is sok érdekes részletet lehet észrevenni. Talán a Hold még a rejtélyeiből is felfed valamit valamit ilyenkor.

A szuperhold látványos képei és némi magyarázat

Az Origo.hu cikke alapján
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol