.

Nyakunkon a szuperhold
Három szuperhold is lesz a közeljövőben: július 12-én, augusztus 10-én és szeptember 9-én. Mit takar ez a rejtélyesen hangzó elnevezés?

A Holdnak az újholdtól-telholdig sok arca van. Ezek közül a szuperhold a leglátványosabb.
A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb kerül a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).
Ez a távolságkülönbség a Hold látszólagos átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban 12%-al nagyobbnak és fényesebbnek látjuk:

Ha a földközelpont egybeesik a telihold fázissal, akkor beszélünk szuperholdról (ez nem hivatalos csillagászati elnevezés, de a sajtóban elterjedt, és most már például a NASA is így hivatkozik rá). Júliusban és szeptemberben ez az egybeesés egy napon belül lesz, augusztusban pedig egy órán belül.

A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.

Egy kicsit más a helyzet, ha a Hold a látóhatár (horizont) közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti.
Érdemes megfigyelni ezt az égi jelenséget, mivel ilyenkor még egy egyszerű távcsővel is sok érdekes részletet lehet észrevenni. Talán a Hold még a rejtélyeiből is felfed valamit valamit ilyenkor.

A szuperhold látványos képei és némi magyarázat

Az Origo.hu cikke alapján
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china