.

Kómából ébredve spanyolul szólalt meg az addig csak angolul beszélő fiúKómából ébredve új fiú kelt fel a betegágyból


Reuben Nsemoh


Reuben Nsemoh az iskolai focicsapat kapusaként kifutott a kapuból, elvetődött, és elkapta a labdát a kapura törő játékos lába elől. Sajnos a fejére nem vigyázott, mert a másik csapat játékosa már nem tudott visszavenni lába lendületéből és fejbe rugta. A a georgiai Atlanta Medical Centerbe tartó mentőhelikopterben a fiú kómába esett, és amikor három nap után felébredt, mindenkinek leesett az álla. A 16 éves georgiai diák ugyanis spanyolul szólalt meg, ráadásul folyékonyan, annak ellenére, hogy az eset előtt az angol volt az egyetlen nyelv, amit beszélt. Mintha kicserélték volna.


Magához tért a kómából

Elmondása szerint, miután magához tért a kómából az angol beszédet kellett újra feleleveníteni és eltartott egy darabig, amíg vissza tudott térni az addig használt angol nyelvhez, de még most is előfordul hogy beszélgetés közben spanyolra vált, mintha az lenne az anyanyelve. Gyakran van olyan érzése, hogy nincs teljesen jelen. Ilyenkor ugyan tudatában van annak, hogy helyileg hol hol van, de mégis úgy érzi, mintha máshol járna.
Reuben, akinek ez volt a harmadik agyrázkódása, a kómából való ébredése után az orvosok kérdéseinek kereszttűzébe került. Ekkor mesélte el, hogy sok spanyol ajkú iskolatársa van, és gyakran hallja őket beszélgetni, de eddig egy szót sem értett belőle.


Reuben balesete előtt az iskolacsapat mezében

Az orvosok keresik a magyarázatot a jelenségre, mivel máshol is előfordult már hasonló eset.
 

2010-ben Horvátországban történt, hogy kómából ébredve egy 13 éves diáklány németül kezdett beszélni. Vagy az 1935-ös magyar vonatkozású világszenzáció, amikor a fiatal magyar úrilány a kóma után elfelejtett magyarul, több gyerekes, spanyol munkásasszonynak képzelte magát, és csak spanyolul tudott beszélni.  Az esetben az volt az érdekes, hogy a képzelt személyiségének eredetije korábban valóban élt, méghozzá azon a madridi címen amit megadott.


A Reubent kezelő orvosok arra gondolnak, hogy a kóma működésbe hozhatja az agy olyan, a nyelvhez kapcsolódó területeit, amelyek azelőtt inaktívak voltak. Igen ám, de továbbra is kérdés marad, hogyan válhat az osztálytársaktól hallott és addig meg nem értett idegen spanyol nyelv anyanyelvű szintű nyelvtudássá, vagy más esetekben honnan származnak azok az ismeretek, vagy emlékek, amiknek megszerzése a kómába esés előtt nem nem történhetett meg.

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol