.

A kiskapuk is bezáródhatnak a katalóniai népszavazásnál
A spanyol kormány a katalán függetlenségről szóló "alternatív népszavazást" is megtámadja az alkotmánybíróságon, amennyiben ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, amelyekről eredetileg kérdezték volna az embereket november 9-én - számolt be a spanyol közmédia Rafael Catalá igazságügyi miniszter kedden Madridban tett kijelentéséről.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a referendum összehívásáról szóló rendeletben szerepeltek a kérdések is, ám épp ennek a jogszabálynak az alkotmányosságát vitatta a spanyol kormány, ezért beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz. A testület pedig a határozathozatalig felfüggesztette a rendeletet, tehát ugyanazokat a kérdéseket nem lehet feltenni egy véleménynyilvánító konzultáción sem - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezzel egy rendkívül ellenmondásos helyzet állt elő.

A két kérdés így hangzik: állam legyen-e Katalónia (most ugyanis autonóm közösség), és az új állam független legyen-e Spanyolországtól?

Rafael Catalá (jobbra) szerint az "alternatív népszavazást" is jóvá kell hagynia a katalán parlamentnek, de ha ebben is törvényességi hibát talál a spanyol kormány, ismét megteszi a szükséges lépéseket. Ha a katalán kormány a saját hatáskörén belül marad, nem lesz probléma - mondta a miniszter.

Soraya Sáenz de Santamaría (balra) miniszterelnök-helyettes szerint az alternatív népszavazással Katalónia megszegi a törvényt.

Pedro Sánchez (jobbra), a spanyol szocialista párt főtitkára ismét kérte a katalán miniszterelnököt, hogy tartsa be a törvényeket és vesse el a konzultáció ötletét. Az ellenzéki vezető ugyanakkor sürgette a spanyol kormányt, hogy kezdjék meg az alkotmány reformját, amely biztosíthatja Spanyolország egységét.

Artur Mas katalán kormányfő, miután egyeztetett a függetlenséget támogató katalán parlamenti pártok vezetőivel, hétfőn éjjel tette közzé, hogy lemondanak az eredetileg tervezett referendum megtartásáról a felmerült alkotmányos aggályok miatt. Kedden délelőtt viszont bejelentette: "alternatív" népszavazáson" kérik ki az emberek véleményét a függetlenségről.

Artur Mas

A nem hivatalos voksolást a népszavazáshoz hasonlóan "szavazókörök, urnák és szavazócédulák" segítségével, a korábban kijelölt napon rendeznék meg, nem kötelező érvényű eredményét másnap tennék közzé. A véleménynyilvánító konzultáció célja, hogy előkészítsen egy hivatalos népszavazást, amelyet később tartanának meg. (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol