.

Katalónia novemberben szavaz függetlenségéről
A katalán parlament pénteken elfogadta a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, amelynek alapján november 9-re referendumot terveznek kiírni.Felvonulók kérték, de a spanyol kormány meg nem adja

A jogszabályt 106 képviselő támogatta, 28-an viszont ellene voksoltak. Igennel szavaztak a nacionalista és a baloldali pártok képviselői. A Spanyolországban kormányon lévő Néppárt katalán képviselői viszont nem támogatták a jogszabályt.
Az elfogadott népszavazási törvény alapján Artur Mas katalán miniszterelnök várhatóan november 9-re írja majd ki a függetlenségi népszavazást az autonóm közösségben. A népszavazást azonban a központi spanyol kormány nem tekinti törvényesnek, s meg akarja akadályozni.
A központi spanyol kormány még korábban bejelentette, amennyiben a katalán parlament a népszavazás mellett dönt, úgy az alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért. Az alkotmánybíróság döntéséig elvileg nem tartható népszavazás. Amennyiben ez mégis megtörténik, azt nem tekintik érvényesnek, és a jogsértés miatt csökkenthetik Katalónia autonómiáját. 
Barcelonában a múlt héten egymillió nyolcszázezeren vonultak az utcára Katalónia függetlenségének támogatására.


Forrás: MTI híreiből összeállítva

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol