.

A katalánok a függetlenségre szavaztakA résztvevők 80,7 százaléka voksolt a Spanyolországból való kiválásra, ezzel a katalán függetlenség támogatóinak elsöprő többségét hozta a vasárnapi szimbolikus népszavazás.

 
http://static.estihirlap.hu/upload/2014/11/cata-540x405.jpg

„Kiérdemeltük a népszavazás jogát... Katalónia ismét megmutatta, hogy saját magát akarja kormányozni" – nyilatkozta tegnap Artur Mas katalán kormányfő, aki hatalmas sikerként könyvelte el a nem kötelező érvényű alternatív népszavazás eredményét.
A tegnapi voksolás az elmúlt hetek feszültsége ellenére komolyabb fennakadás nélkül zajlott. A 7,5 milliós autonóm régió 6,2 millió választásra jogosult polgára közül több mint kétmillióan járultak az urnákhoz, 32 százalékos részvételi arányt produkálva. A szavazólapon két kérdésre kellett választ adniuk: „Szeretné-e, hogy Katalónia állam legyen?", „Szeretné-e, hogy független állam legyen?"

A szimbolikus népszavazás katalóniai ellenzői bojkottálták a részvételt, a spanyol kormány pedig törvénytelennek tartja azt. A néppárti (PP) kormány nem fogadja el a katalán hatóságok által a részvétellel kapcsolatban közölt adatok egy részét, mert szerinte az adatok is azt mutatják, hogy a katalánok kétharmada nem akart részt venni egy „bohózatban”.

Az El País spanyol napilap beszámolója szerint az emberek 80,72 százaléka felelt igennel mindkét kérdésre, míg 10,11 százalék voksolt igennel az első kérdésre, és nemmel a másodikra. A választók mindössze 4,55 százaléka ikszelt be nemet mindkét kérdésre. Az eredmények még módosulhatnak, mivel egyes szavazóhelyiségek néhány napig még nyitva tartanak.

Az alternatív népszavazást azért is könyvelte el minden függetlenségpárti szervezet és párt sikerként, mert még napokkal a nagy nap előtt sem volt biztos, hogy megtarthatják a véleménynyilvánító népszavazást. A spanyol kormány ugyanis kétszer is megtámadta a folyamatot – mondván, referendumot csak minden választásra jogosult spanyol állampolgár bevonásával lehet tartani –, az alkotmánybíróság pedig mindkétszer felfüggesztette azt. Ennek értelmében a katalán vezetésnek ki kellett hátrálnia a szervezés mögül, amelyben végül önkéntesek segítettek.


Artur Mas elégedett az alternatív népszavazás eredményével

Tegnap azért így is többen panasszal éltek, és a szavazás lebonyolításában vállalt szerepéért feljelentették többek között Artus Mast, valamint kérték, hogy üríttessék ki a szavazásra használt középületeket. Ezt végül nem tették meg, ám az ügyet jelenleg is vizsgálják.

A madridi vezetés mindeközben politikai propagandának minősítette az alternatív népszavazást, amely kormányzati források szerint „antidemokratikus, szükségtelen és semmilyen jogi következménnyel nem bír". Mas azonban minden fórumon győzelemről beszélt, és hangsúlyozta, hogy Madridnak ideje felkészülni, mert ez megnyitotta az utat egy valódi népszavazás előtt. Ezt megelőzően azonban fel akarja újítani a párbeszédet Katalónia és Madrid között.

Hétfőn új fejezetet kell nyitnunk a spanyol politikában, egy olyan korszakot, amelyben Katalónia nem Spanyolországon kívül van, hanem egy szövetségi Spanyolország irányába vezető változások élén – fogalmazott az eredmények közlése után Pedro Sánchez, az ellenzéki szocialisták vezetője. 

(NOL/MTI) 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol