.

A katalán elnök nyilatkozott a függetlenségi népszavazásról
Artur Mas katalán elnök szerint "lehetetlenség örökre megakadályozni" Katalóniát abban, hogy népszavazást tartson saját jövőjéről, ahogy azt a spanyol kormány szeretné.

"Meggyőződésem, hogy értelmetlen dolog úgy tenni, mintha ez lehetséges lenne, és ezt a spanyol kormánynak is be kell látnia" - jelentette ki Artur Mas a francia hírügynökségnek adott interjújában szerdán, a Barcelonában tartandó katalán függetlenségi nagygyűlés előestéjén.

A katalán nacionalista kormány elnöke kötelezettséget vállalt arra, hogy idén november 9-én népszavazást rendeznek az északkelet-spanyolországi autonóm közösség elszakadásáról. A madridi központi kormány azonban ezt alkotmányellenesnek tartja, és meg akarja akadályozni.

Egy tíz napja közzétett felmérés szerint a népszavazás erősen megosztja Katalónia lakosságát, amely közel egyforma arányban akarná vagy utasítaná el (41,3 százalék 39,5 százalékkal szemben), hogy a tartomány önálló álammá váljon.

A katalán függetlenségpárti szervezetek csütörtökre tüntetést hirdettek a referendum támogatására, s állításuk szerint eddig már több mint félmillióan jelezték vissza, hogy részt vennének a megmozduláson.

Mas úgy vélekedett, Katalóniának hasznára válna, ha a skótok többsége a Nagy-Britanniától való elszakadásra szavazna a szeptember 18-án esedékes skóciai referendumon. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió meg akarná tartani tagjai sorában a független Skóciát. "Egészen biztos vagyok abban, hogy az igenek győzelmét nagyon gyors tárgyalások követnék, akár azonnali kezdéssel, hogy Skóciát megpróbálják benntartani az Európai Unióban" - jelentette ki.

Az Európai Bizottság azt hajtogatja, hogy az unió alapszerződése értelmében egy tagállamától való elszakadással létrejövő új államalakulat automatikusan kiválik az EU-ból is, és elölről kell kezdenie a csatlakozás hosszú folyamatát. "Nem volna szerencsés ezeket a politikai kérdéseket szigorúan jogi megközelítésben kezelni" - mondta Mas, hozzátéve, hogy az EU eddig mindig képes volt pragmatikusan viselkedni.

Teljesen biztos abban - mondta -, hogy ha az igenek győznek, "az európai politikai vezetők reakciója (...) a skóciai eredmény tiszteletben tartása lenne". "Ez nagyon fontos Katalónia számára, mivel ha egy olyan nemzetnek, mint Skócia, joga van dönteni a jövőjéről, miért ne tehetné ezt meg Katalónia is" - hangsúlyozta.

hirado.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol