.

Ideges a spanyol kormány a katalán népszavazás miattA spanyol kormány hivatalosan kérte az alkotmánybíróságot, nyilvánítsa törvényellenesnek a tervezett katalóniai népszavazást – jelentette be hétfői tévényilatkozatában Mariano Rajoy miniszterelnök.

Rajoy szerint nem összeegyeztethető a spanyol alkotmánnyal sem a népszavazás tárgya, sem annak módja.

Artur Mas katalán miniszterelnök szombaton november 9-re tűzte ki a Katalónia tartomány elszakadásáról szóló, nem ügydöntő helyi népszavazást. A spanyol alkotmány értelmében azonban függetlenségi népszavazást csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet tartani.

Mariano Rajoy a kormány hétfői rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a tervezett katalóniai népszavazás támadást jelentene Spanyolország szuverenitása ellen, egyetlen régió sem dönthet egyoldalúan a jogállásáról és népszavazást sem írhat ki róla.

Az elszakadás pártolói szerint a madridi kormány adókkal kivérezteti a régiót, s nem tartja tiszteletben a katalánok nyelvét és kultúráját. A központi kormány szerint viszont Katalónia Spanyolország részeként részesül kedvezményekben és elengedő autonómiát élvez a spanyol alkotmány révén.

Rajoy akkor fog tárgyalni, ha…

…Artur Mas lemond a népszavazásról. Rajoy közölte, hogy a kormány hivatalosan kérte az alkotmánybíróságot, nyilvánítsa törvényellenesnek a katalóniai népszavazást. Jogértelmezése szerint az indítványnak a bírák általi befogadása automatikusan felfüggeszti a népszavazás kiírásának érvényességét.

Artur Mas ennek ellenére is kitart a népi konzultáció mellett, arra is hivatkozva, hogy London is engedélyezte a végül a „nemek” győzelmével végződött szeptember 18-i népszavazást Skócia függetlenségéről.

Csak tudni akarják

„A folyamat nem ér véget az alkotmánybíróság döntésével” – mondta a katalóniai kormányfő a La Sexta kereskedelmi televízióban vasárnap. Megjegyezte, a népszavazás még az „igenek” győzelme esetén sem jár automatikusan Katalónia elszakadásával, mivel csak tudni akarják, mit gondolnak a katalánok.

A madridi kormány reagálását meg sem várva a katalóniai kormány vasárnap megkezdte a szavazás logisztikai előkészületeit. A hivatalos kampány november 2-án kezdődik, 5,4 millió 16. életévét betöltött állampolgárt, valamint mintegy 2500, külföldön élő katalánt várnak az urnákhoz.  (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol