.

Hiába tiltakozik a madridi kormány, megtartják a függetlenségi népszavazást a katalánokA madridi kormány tiltakozása ellenére október elsején, népszavazáson döntene Katalónia arról, hogy elszakad-e Spanyolországtól. A spanyol kormány kijelentette, a tervezett referendum alkotmányellenes, és minden lehetséges eszközt megragad, hogy a népszavazás sikertelen legyen. 

„Akarja-e, hogy Katalónia független köztársaság legyen?" - erre a kérdésre válaszolhat 5,4 millió katalán az október elsejei referendumon, mondta Carles Puigdemont katalán elnök a Guardian szerint.


Tuntetés a függetlenségért 2015-ben


A spanyol kormány most is azt mondja: mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a katalán részről régóta várt referendumot. Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes szerint a referendum alkotmánysértő, a katalánok pedig annyi eseményt szervezhetnek a témában és annyiszor beszélhetnek róla, ahányszor akarnak, de nem lesznek függetlenek. 

Három évvel korábban már volt az ügyben egy szimbolikus népszavazás, akkor a résztvevők 80%-a voksolt a függetlenségre, igaz, a lehetséges 5,4 millió válaztásra jogosult katalánból, csak 2,3 millióan vettek részt a szavazáson. 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol