.

Az alternatív népszavazást is felfüggesztették Katalóniában
A spanyol alkotmánybíróság keddi ülésén ideiglenesen felfüggesztette a Katalónia önállóvá válásáról szóló „alternatív” népszavazást, amelyet ennek ellenére továbbra is meg akar tartani a katalán kormány november 9-én.


Az alkotmánybíróság döntése kiterjed a voksolás előkészítésére vonatkozó minden teendőre is, eszerint a katalánok nem szervezhetik tovább a vasárnapi szavazást. Ám a bejelentés után nem sokkal megszólalt Francesc Homs, a katalán kormány szóvivője, aki elmondta: fellebbeznek a döntés ellen, és továbbra is készülnek a referendumra, amely a véleménynyilvánítás szabadságát jelenti számukra.


Végső döntés? Az még nincs.

A felfüggesztés automatikus a spanyol jogrendben, amikor az alkotmánybíróság befogad egy beadványt, így ebből még nem lehet a végső döntésre következtetni, amelyre legkevesebb öt hónapot kell várni. Ráadásul a katalán referendummal kapcsolatban ezzel együtt már két eljárás is indult, szeptember 29-én függesztették fel az eredeti népszavazási kezdeményezést, akkor is a spanyol kormány alkotmányossági kifogásai miatt. A spanyol vezetés az első beadványát azzal indokolta, hogy egyetlen régió sem dönthet egyoldalúan a jogállásáról.

Atrur Mas katalán kormányfő az eredeti kezdeményezés felfüggesztését követően lemondta a népszavazást, de talált egy kiskaput, másnap ugyanis bejelentette, hogy „alternatív” voksolást tartanak, amely inkább nevezhető véleménynyilvánító konzultációnak, viszont ugyanúgy lesznek szavazófülkék, szavazólapok, urnák. Emellett ragaszkodott az eredeti, november 9-i dátumhoz és a kérdésekhez is. A spanyol kormány szerint épp e kettő miatt törvényellenes az „alternatív” referendum, hiszen azokat felfüggesztette az alkotmánybíróság, ezért fordult ismét a testülethez.

A két kérdés így hangzik: állam legyen-e Katalónia (jelenleg autonóm közösség), és az új állam független legyen-e Spanyolországtól?

MTI/mno

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol