.

Zsiráfmentés KenyábanVéget ért a nagy kenyai zsiráfmentő akció, amiben kilenc ritka Rothschild-zsiráfot mentettek ki Baringo-tó egyik, elárasztástól veszélyeztetett szigetéről. Utolsóként pénteken a Karikoni nevű felnőtt nőstényt és Noella nevű borját szállították át a külön e célra épített, magasított falú és megerősített bárkán szárazföldre a Longicharo-szigetről, amelynek területe vészesen csökken a tó vízszintjének rejtélyesen gyors emelkedése miatt, számol be az MTI.

Joggal merülhet fel a kérdés persze, hogy mi a fene vehet rá egy zsiráfot, hogy egy ilyen bárkára merészkedjen, a válasz pedig: a kedvenc csemegéje, nevezetesen a mangó.

Az elárasztás fenyegette szigetről kimenekített állatokat egy szárazföldi rezervátumban, a 17,7 négyzetkilométeres Ruko Community Conservancyben helyezik el.

A most kimentett Rothschild-zsiráfokat még 2011-ben, hasonlóan bárkás módszerrel telepítették be Longicharóra, hogy újraépítsék a hajdan őshonos populációt. Az akkor még 400 ezer négyzetméteres félsziget azonban mára 32 ezer négyzetméteres szigetté zsugorodott az utóbbi időben napi 15 centiméterrel emelkedő vízszint miatt.

A tó gyors felduzzadásának okát nem tudják a szakemberek, a lehetséges magyarázatok között szerepel a föld mélyében végbemenő geológiai változás és az, hogy az erdőirtás miatt a korábbinál sokkal több üledék kerül a tóba, megemelve a vízszintet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint nagyjából 2100 Rotchild-zsiráf élhet még, ezek közül 765 van Kenyában.


 


Forrás: Zacc

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol