.

Vízhiány KatalóniábanAszály miatti vészhelyzetet hirdetett és vízkorlátozást vezetett be több mint 200 katalán településen a spanyolországi tartomány autonóm kormánya csütörtökön – írja az MTI.


Foto: ADRI SALIDO / GETTY IMAGES

Még soha nem néztünk szembe ilyen hosszú szárazsággal, amióta csapadékmérés létezik

– fogalmazott Pere Argonés katalán elnök. Katalóniában az elmúlt három évben a szokásos átlagnál és a szükségesnél is jóval kevesebb eső hullott a térségben, a víztározók szintje 16 százalék alá csökkent.

A mintegy hatmillió embert érintő, péntektől hatályos első vészhelyzeti fázisban személyenként napi 200 literre csökkentik a települési tartályba belépő víz összmennyiségét. A lakosságtól viszont azt kérik, hogy törekedjenek ennél kevesebb, átlagosan 90 liter napi felhasználására.

Amennyiben tovább romlik a helyzet, nőhet a szigor is, és fázisonként további 20 literrel csökkentik az engedélyezett mennyiséget.A mezőgazdaságban 80 százalékkal, az állattenyésztésben 50 százalékkal, míg az iparban 25 százalékkal kevesebb vizet használhatnak fel a következő időszakban. Tilos lesz a szökőkutak, mesterséges tavak feltöltése, az öntözés, az utcák vizes tisztítása, az otthoni autómosás és a medencék feltöltése. Kivételt jelentenek az egyesületi uszodák, a terápiás medencék. Az egyesületi sportpályák öntözése engedélyezett újrahasznosított vagy talajvízzel, de cserébe nagyobb mértékben kell korlátozni a zuhanyozók használatát.

Az önkormányzatok saját hatáskörben kiegészítő intézkedéseket is hozhatnak, például a víznyomás csökkentéséről.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol