.

Világméretű probléma az elhízásAz elégtelen minőségű táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint - írja az MTI. A Global Nutrition Report 2016 szerint a rossz táplálkozás világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik.

Az elhízáshoz vezető okok közt első helyen szerepel, hogy a legtöbb forgalmazott élelmiszer olyan összetevőket tartalmaz, amelyek zsírképződéshez vezetnek. Az egészséghez szükséges vitaminok, ásványianyagok hiánya pedig további elváltozásokat okoz a szervezetben.

A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás igen súlyos mértékét. A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy a rossz táplálkozás az új normális állapot.

A rossz táplálkozáshoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés. Sok ország küzd sikeresen a gyerekek alultápláltságának és növekedési visszamaradásának legyőzéséért, ám igen kevesen léptek előre az elhízás és a hozzá kapcsolódó betegségek, egyebek mellett a szívproblémák elleni harcban.

A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének döbbenetes méretű terjedésére hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában rohamosan növekszik.

Emberek százmillióit sújtja a rossz táplálkozás kovetkeztében bekövetkező elhízás.

„A rossz táplálkozás miatt lehet a gyerek túl sovány, vagy nem növekszik normálisan, vagy olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet” - magyarázta Corinna Hawkes, a kutatás egyik vezetője a BBC-nek.

 

A kutatás szerint az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma rendkívül gyorsan növekszik.

„Olyan világban élünk most, ahol a rossz tápláltság lett a normális. Ez teljesen elfogadhatatlan” - mutatott rá Lawrence Haddad, a kutatás másik vezetője.

A probléma leküzdését célzó ráfordításokat és politikai szándékot sürgetve kiemelte, hogy minden egyes dollár, amelyet a helyes táplálkozást ösztönző programokra költenek, 16 dolláros haszonnal járhat.

forrás: index.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china