.

Videón Nándorfehérvár ostromaA történelemben már előfordult, hogy  Magyarország tartoztatta fel az Európára zúduló muszlim áradatot
 

A XV. században hatalmi átrendeződés ment végre Európa és az erősödő török birodalom közt. Mig a korábbiakban a XI. és XII. századot a keresztes háborúk, a keresztény expedíciós seregek sikerei jellemezték addig ez a tendencia a XIV. - XV. századra megfordult. A katonailag és gazdaságilag megerősödott iszlám szultánság Európa meghódítását tűzte ki célul.

A Balkán elfoglalása után Magyarország vált Európa védőbástyájává a török hóditással szemben. Nándorfehérvár, (ma Belgrád) útjában volt a török terjeszkedésnek. 1456-ban érkezett el az az idő, amikor II. Mehmed szultán a vár elfoglalására adott parancsot. A vár ostroma nem járt sikerrel, a kissebbségben lévő védők visszaverték a törökök támadását.


 

A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4–21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár  várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő muszlim seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

II. Mehmed július 4-én vette ostrom alá a várat, majd Hunyadi János egy július 14-én zajlott ütközetben áttörte a török hajózárat a Dunán, és csatlakozott sógora, Szilágyi Mihály várat védő seregéhez. Az egyesült magyar sereg július 21-én visszaverte II. Mehmed támadását, majd július 22-én kitört a várból és a Kapisztrán János hatása alatt álló keresztesek segítségével vereséget mért a török hadseregre. Az eseményt a magyar hadtörténelem – tekintettel kivívásának körülményeire és hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére – az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását.

 

A Történelmi Animációs Egyesület videója a magyar történelem egyik legfontosabb csatájáról.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gQAiPq0Rwqc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 (forrás)

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol