.

Városokba költözött vadállatok
Ahol az ember megjelenik, ott megváltozik a természet rendje
 

A vadállatok urbanizációja nem egyedi sajátosság, a városiasodással és a természetes élőhelyek csökkenésével ez világszerte erősödő tendencia. Az ember, elsősorban a szeméttel és a télen is melegebb városi mikroklímával kiváló életfeltételeket biztosít számukra. A leggyakoribb városlakó vadállatok a világban a borz, a bűzborz, a mosómedve, a prérifarkas, a róka és a nyest. Az sem ritkaság, hogy vaddisznók merészkednek be a házak közé.

Vaddisznók Salgótarjánban
 
A városi nyest táplálkozása idomul a környezethez, míg az erdőben főként egereket, pockokat fogyaszt, a városban áttér a madárra, például balkáni gerlét eszik, de megrágja a gépkocsik elektromos kábeleinek szigetelőanyagát is. Előszeretettel bűvik meg a padláson, garázsban, vagy tetőn a cserepek alatt.

Kellemetlen látogató
 
A róka a tetők helyett inkább a városi zöldterületek földbevájt odúiban éldegél, így zajt nem csap, de ha veszett, komoly egészségügyi károkat okozhat.  London kertvárosaiban annyira elszaporodtak, hogy a brit fővárosban mesterlövészeket lehet felfogadni, akik lelövik a visszajáró rókákat az udvarról vagy a ház környékéről. A rókák urbanizációja nem eseti jelenség: a lapok rendre hírt adnak a városokba látogató, kukákat szétszedő, játszótereken, sőt védett temetőben is szimatoló állatokról. A legtöbb helyen jelentősen elszaporodott az állomány, számuk nagyobb, mint amennyit az adott terület eltartani képes, ezért egyre inkább a lakott területek felé veszik az irányt, pedig az alapvetően roppant óvatos állat korábban tartott az embertől.
 
A farkasoknak is szűkül életterük, ezáltal egyre közelebb kerülnek az emberekhez. Már nem csak lakatlan helyeken, erőkben, vagy nyílt prérin élek és vadásznak, hanem beköltöztek a városokba is.

A városi környezet nagy túlélője a prérifarkas. Populációjuk nő, Chicagóban kb. 8 ezer példány él, az emberek közvetlen közelében. Annyira intelligens állat, hogy képes kifigyelni az ember napirendjét. Megfigyelték, hogy a városi közlekedési lámpákat is megtanulták használni - az egyetlen vadon élő faj, amely állandóan túljár az ember eszén.
 
A jegesmedvéknek Kanadában meg kellett szokni az ember közelségét. Ebből előnyt is kovácsoltak maguknak. Természetes élőhelyükön csökken legfőbb táplálékuk a fókák száma igy a közeli települések kukáiban keresnek élelelmet maguknak. Ez az emberekre nézve nem veszélytelen, mert minden évben törénik valamilyen medve támadás. Van amikor a medvék csapatokba verődve keresgálik az élelmet.
 

Jegesmedvék keresgélnek élelmet a kanadai Churchill településen

A fű a beton legkissebb repedésében is kinő, az állatok pedig kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol