.

Városokba költözött vadállatok
Ahol az ember megjelenik, ott megváltozik a természet rendje
 

A vadállatok urbanizációja nem egyedi sajátosság, a városiasodással és a természetes élőhelyek csökkenésével ez világszerte erősödő tendencia. Az ember, elsősorban a szeméttel és a télen is melegebb városi mikroklímával kiváló életfeltételeket biztosít számukra. A leggyakoribb városlakó vadállatok a világban a borz, a bűzborz, a mosómedve, a prérifarkas, a róka és a nyest. Az sem ritkaság, hogy vaddisznók merészkednek be a házak közé.

Vaddisznók Salgótarjánban
 
A városi nyest táplálkozása idomul a környezethez, míg az erdőben főként egereket, pockokat fogyaszt, a városban áttér a madárra, például balkáni gerlét eszik, de megrágja a gépkocsik elektromos kábeleinek szigetelőanyagát is. Előszeretettel bűvik meg a padláson, garázsban, vagy tetőn a cserepek alatt.

Kellemetlen látogató
 
A róka a tetők helyett inkább a városi zöldterületek földbevájt odúiban éldegél, így zajt nem csap, de ha veszett, komoly egészségügyi károkat okozhat.  London kertvárosaiban annyira elszaporodtak, hogy a brit fővárosban mesterlövészeket lehet felfogadni, akik lelövik a visszajáró rókákat az udvarról vagy a ház környékéről. A rókák urbanizációja nem eseti jelenség: a lapok rendre hírt adnak a városokba látogató, kukákat szétszedő, játszótereken, sőt védett temetőben is szimatoló állatokról. A legtöbb helyen jelentősen elszaporodott az állomány, számuk nagyobb, mint amennyit az adott terület eltartani képes, ezért egyre inkább a lakott területek felé veszik az irányt, pedig az alapvetően roppant óvatos állat korábban tartott az embertől.
 
A farkasoknak is szűkül életterük, ezáltal egyre közelebb kerülnek az emberekhez. Már nem csak lakatlan helyeken, erőkben, vagy nyílt prérin élek és vadásznak, hanem beköltöztek a városokba is.

A városi környezet nagy túlélője a prérifarkas. Populációjuk nő, Chicagóban kb. 8 ezer példány él, az emberek közvetlen közelében. Annyira intelligens állat, hogy képes kifigyelni az ember napirendjét. Megfigyelték, hogy a városi közlekedési lámpákat is megtanulták használni - az egyetlen vadon élő faj, amely állandóan túljár az ember eszén.
 
A jegesmedvéknek Kanadában meg kellett szokni az ember közelségét. Ebből előnyt is kovácsoltak maguknak. Természetes élőhelyükön csökken legfőbb táplálékuk a fókák száma igy a közeli települések kukáiban keresnek élelelmet maguknak. Ez az emberekre nézve nem veszélytelen, mert minden évben törénik valamilyen medve támadás. Van amikor a medvék csapatokba verődve keresgálik az élelmet.
 

Jegesmedvék keresgélnek élelmet a kanadai Churchill településen

A fű a beton legkissebb repedésében is kinő, az állatok pedig kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china