.

Van amikor nem sikerül
Egy vállalkozás kezdete és vége


2014 nyarán örömmel fedeztem fel Costa del Solon a Fuengirolához tartozó Los Boliches főutcáján egy magyar üzemeltetésű kávézót. Szimpatikus tulajdonosával beszélgetve kiderült, 20 éves vendéglátós tapasztalatában bízva, de a spanyol viszonyok ismerete nélkül vág bele az üzletbe.
 
Az idő haladt, a magyarok megismerték megszerették a pici, de kedves helyet, amihez nagyrészt hozzájárult a tulajdonos szakács tudománya. Kiváló töltöttkáposztát, sülteket, rétest és egyáb fonomságokat készített. Az ízlésesen szervírozott ételek és édességek nagy sikernek örvendtek a környéken élő magyarok közt.
A baj ott kezdődött, hogy a spanyolok nem igazán értékelték a kávézó étterem funkcióját, és a szokásos reggeli tejeskávéra, meg a hozzávaló paradicsomos, olivaolajos harapnivalóra a szomszédos spanyol kávézókba tértek be, ahol a reggeli szertartása közben még el is tudtak beszélgetni a tulajdonossal. Hiányzott a spanyol vendégkör.
Aztán egy késő tavaszi napon a magyar kávézó bezárt, és már nem is nyitott ki többet. Tulajdonosa most más régióban próbál szerencsét, amihez sok sikert kívánunk neki.
Az üzlethelyiség nem sokáig maradt bérlő nélkül. Agusztusban újból megnyitott. Most egy olyan spanyol ember vágott bele az üzletbe, akinek ugyan szakácstudománya nincs, viszont rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Öt évig dolgozott a közeli churreriában, ahol a spanyolok kedvelt reggeli fánkját a churrost árulták.

Új tábla, új arcok, és a hagyományos spanyol vendégkör. Az új bérlő a helyiek reggeliző igényének kielégítésére alapozza üzletmenetét, de hogy milyen sikerrel, az csak néhány hónap műlva fog kiderülni.
 

A régi üzlet címtáblája átfestve, a személyzet kicserélve
 
A környék magyarjai őszintén sajnálják kedvencük távozását, mert a hazai ízeket adó ételek hiányoznak a spanyol éttermek kínálatából. Még most is nosztalgiával gondolnak az itt rendezett telt házas magyar találkozókra, a finom ételekre, ami számontartott esemény volt az itt élő magyarok életében.
 

Magyar találkozó: még az ucán is telt ház volt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol