.

Vajon lesz kötelező védőoltás az alkohol ellen?
Mi ellen fontos oltani?

A kötelező oltásokat a halálal is végződhető fertőző betegségek megelőzésére a társadalom egészségének megóvása érdekében rendelték el. Ugyanakkor a fertőző betegségeknél százszor több halálos áldozatot követelő alkoholizmus, ami orvosi megítélés szerint a legveszélyesebb szenvedély betegség, csupán rosszalló fejcsóválást vált ki az illetékesekből. Az esetlegesen bekövetkező fertőző betegségek megelőzése érdekében védőoltások arzánálja kötelező, viszont a bizonyítottan évi 6-8 ezer alkoholfogyasztáshoz kapcsolható haláleset megelőzésére nem történtek kormányzati lépések. A statisztikák szerint az alkoholizmus nagyobb veszélyt jelent a társadalomnak, mint a fertőző betegségek. (Magyarországon, egyes becslések szerint a népesség 5%-a alkoholfüggő)

Az oltás ellenes szülők csupán azt szeretnék elérni nekik is legyen annyi joguk mint az alkoholistáknak. Az alkoholista eldöntheti iszik vagy nem iszik, viszont a szülő nem dönthet arról oltsák vagy ne oltsák gyermeküket.
 

Vannak oltás pártiak és oltást ellenzők. Az oltások pártolói szerint az oltásokkal hatalmas járványokat, lehet megelőzni. A hivatalos indoklás szerint ezzel gyermekeink és környezetünk egészségét védjük. Az oltást ellenzők szerint, a szervezetbe juttatott vegyi anyagok hatásának nagyobb a kockázata, mint a betegségeknek, amik ellen kifejlesztették.

Magyarországon az oltani, vagy nem oltani kérdést hatalmi szóval döntötték el. Az elrendelt védőoltások kötelezőek és punktum. A szülőnek nincs mérlegelési lehetősége, hogy gyermeke számára mit tart nagyobb kockázatnak a mellékhatásokat, vagy magát a betegséget. A jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a gyermek veszélyeztetése miatt az oltás ellenes szülő ellen eljárás induljon, pénzbírságot szabjanak ki rá, és ha még mindig makacskodik, végső eszközként akár átmeneti gondozásba is vehetik a gyermekét.

A védőoltások hatásossága mellett statisztikákat nem tudunk olvasni, hanem csupán érzelmekre, és félelemkeltésre alapozzott érveket. Az ellentábornak ügyesebb a propagandája, mert hivatalos helyekről származó statisztikákkal mutatja be az oltások hatástalanságát és mellékhatásait, valamint az utólagosan észrevett szennyezett vakcínák sokaságát. Egyik érvük, hogy azokban az országokban ahol nincsenek kötelező oltások, oltások nélkül is visszaszorultak, vagy teljesen megszüntek a betegségek.
Lényegében mindkét oldal a félelemre alapoz. Az egyik oldal a betegségektől való félelemre, a másik oldal a vakcinák mekllékhatásaitól való félelemre.
Mellékhatás down kór is lehet      
Nehéz eldönteni, melyiktől kell jobban félni. A gyógyszerlobbi az oltások kiterjesztését szorgalmazza, az ellentábor pedig a szabad akarat érvényesülését.

Magyarországon, úgy tűnik jól menedzselik termékeiket a vakcinák gyártói, mert 2006. január elseje óta tíz fertőző betegség ellen kötelező az oltás, amit 2014-ben egy újabb kötelező oltással 11-re egészítettek ki. Tuberkulózis, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, Hib okozta agyhártyagyulladás, gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz, rubeola és hepatitisz B. Ezekből van olyan is amit összesen három részletben, három alkalommal kell beadni.  Ezen kívül további nem kötelező, de ajánlott oltások állnak az oltást kedvelők rendelkezésére, aminek listája hosszabb, mint egy jól menő étterem étlapja.
 
2006-ban elrendelt kötelező oltások:
 
1. 0-6 hét BCG

Kórház

2. 2. hónap DTPa+Hib+IPV

háziorvosi rendelő

3. 3. hónap DTPa+Hib+IPV

háziorvosi rendelő

4. 4. hónap DTPa+Hib+IPV

háziorvosi rendelő

5. 15. hónap MMR I.

háziorvosi rendelő

6. 18. hónap DTPa+Hib+IPV

háziorvosi rendelő +1 emlékeztető

7. 6. év DTPa+IPV

háziorvosi rendelő+ 2 emlékeztető

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat 11 éves kortól iskolai kampányoltások keretében végezik

8. 11. év DT

iskola 6. osztálya (szeptember)

9. 11. év MMR újraoltás

iskola 6. osztálya (október)

10. 14. év Hepatitis B I-II.

iskola 8. osztálya

forrás: mediters.hu

A fenti fertőző betegségekben Magyarországon nincs vagy csak egy két kivételes esetben történt haláleset.  Viszont nem így állunk a mindenki által szabadon választható alkohollal és az alkoholizmus következményeivel.

Európában az alkohol okozta halálesetek számát tekintve Magyarország, Litvánia és Románia vezeti a listát. Ezekben az országokban százezer emberből 70-102 fő hal meg olyan balesetben, rákos megbetegedésben vagy májzsugorban, melynek hátterében a fokozott alkoholfogyasztás áll. Vagyis Magyarországon körülbelül 8-10 ezer ember halálát okozza évente az alkohol.

A WHO jelentése szerint az alkoholfogyasztás következtében keletkezett és ezzel összefüggésben vizsgált rákos megbetegedések okozta halálozásokat tekintve Magyarország abszolút győztes: az első helyen áll Európában. Százezer emberre 16-20 olyan halállal végződő daganatos megbetegedés jut, ami a fokozott szeszfogyasztással áll kapcsolatban. Ha pedig figyelembe vesszük hazánk teljes lakosságát, úgy évente csaknem ezerötszáz ember hal meg alkohol okozta rákbetegségben. És akkor ott van még a többi 6,5-8 ezer más szervi okból bekövetkezett, de az alkohol számlájára írható elhalálozás.

Fertőző betegségekben elhunytak száma Magyarországon nyilvánosan elérhető statisztikákban nem jelenik meg. Ennek két oka lehet. Vagy nem halt meg fertőző betegségben senki, vagy a halál okaként más kórt jelöltek meg.
 
Hogy is van ez? Az alkohol ennyire káros, évente több ezren halnak bele fogyasztásába, mégsincs ellene kötelező védőoltás? Mindenki maga döntheti el iszik, vagy nem iszik? Míg a statisztikákban fel sem tüntetett halálesetek megelőzésére 11 féle kötelező vakcinát kell a csecsemőkortól beadni a gyerekeknek.

A kötelező oltások számának folyamatos emelkedése felveti a kérdést: mi lesz a következő?

Mindenki megnyugtatására: az alkohol elleni kötelező védőoltás bevezetéséről szó sincs. A szeszes italok forgalmazásából származó adó bevétel felülírja a társadalom egészsége feletti aggodalmakat.
 
Egészséghez fűződő jogaink

Ezt te döntöd el                                                        Ebben más dönt helyetted

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol