.

Új gazdasági rendszer fog kiépülni az összerogyóban lévő jelenlegibőlJeremy Rifkin politikai tanácsadó, közéleti író úgy véli, az internet fejlődése fogja megoldani a társadalom fenntarthatóságának gondjait.Jeremy Rifkin Németorszgban az EON kiséreleti napelem rendszere előtt

Rifkin, aki tanácsosa volt az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és államfőknek, köztük Angela Merkel német kancellárnak, a következőket mondja:

Azt tudom, hogy a jelelegi vertikálisan integrált gazdasági rendszer - amelyen a nagyvállalatok alapulnak a fosszilis tüzelőanyagokkal, atomenergiával és a központosított telekommunikációval - haldoklik."
 

Így látja a kialakuló helyzetet

"Senkinek a legvadabb képzeletében, köztük közgadászokéban és üzletemberekében sem merült fel  annak a lehetősége, hogy egy technológiai forradalom annyira elterjed a termelékenységében, hogy a határköltségeket  közel nullára csökkenti, így a termékeket majdnem ingyenessé és bőségessé teszi. Erre a rendszerre már  nem vonatkoznak a piaci erők."


Úgy érzékeli, a változások elindultak és a jelenlegi gazdasági rendszer hamvaiból egy radikálisan új modell fog kialakulni, amit az energiahatékonyságban, a kommunikációban és a közelekedésben kialakult gyorsuló innováció fog hajtani. Ennek lehetőségét a szuperinternet kialakulásában látja.

Egyes ágazatokban, mint a zene és a média, már felléptek a zavarok az internet lehetőségei miatt, mivel esélyessé teszi a verseyt az egyéneknek és a kisebb csoportoknak a nagyobb piaci szereplőkkel szemben. Eközben a 3D nyomtatás és a logisztikában létrejött technológiai fejlődés általánossá válása - mint az intelligens érzékelők telepítése az egész ellátási láncban - azt jelenti, hogy ez a jelenség most terjed át a virtuálisból a fizikai világba, mondja Rifkin.


Az interneten keresztól számítógépről irányítható a logisztikai lááncolat

A jövőre vonatkozóan kifejti, szükségszerű a jelenlegi óriás vállalatok jelentősségének csökkenése. A technikai és technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy jóval kevesebb tőkével, és kevesebb munkaerő felhesználásval sokkal kissebbb termelő egységek is létjogosultságot szerezzenek maguknak.
A termelési tevékenységhez szükséges energiát a cégek saját maguk fogják előállítani. A megújuló energiákat előbb utóbb házilag is termelni fogják és akkor már az lesz a probléma, hogyan továbbítsák a többletet az arra rászorulőknak.

Az energiaszolgáltatással foglalkozó EON  már azt is kutatja, hogyan tudna ebben az energia megosztásban részt venni, megvalósításához milyen technikai és jogi feltételek szükségesek.
 

Az E.ON AG egy düsseldorfi székhelyű holding, a világ egyik legnagyobb nem állami tulajdonú áram- és gáztársasága. A cégcsoport elsősorban a földgáz- és a villamosenergia iparágakban tevékenykedik.


A nagy vállaltok térvesztésével egyidejüleg a nonprofit szervezetek jelentősségének növekedését jósolja. Véleménye szerint a közgazdászok nem számolnak azzal a társadalmi tőkével, ami az internet lévén keletkezik. Az így egymásra találó emberek és a létrejövő csoportosulások sokkal több feladatot fognak ellátni, mint jelenleg. (jelenleg is működnek segélyszervezetek, vagy valamely közösségi cél érdekében létrejött nonprofit cégek), de jövőben tevékenységük a gazdaság más ágazataira is ki fog terjedni.

Elképzelése szerint az emberekre ráköszönt a bőség kora, és megszűnik a felhalmozás, mivel minden olcsón és elegenő mennyiségben fog a rendelkezésünkre állni.

Rifkin úgy gondolja, mindez csak akkor valósulhat meg, ha az internet meg tudja őrizni függetlenségét. Amennyiben valamely állam vagy valamely más csoport ráteszi a kezét erre az információs csatornára, kisiklik az egészséges fejlődés és olyan zsákutcába jut, amely nem a közösség érdekihez vezet.
 

Rifkin által megálmodott jövőkép

" A közösségi együttműködés az egyetlen járható út, mely foglalkozik a fenntarthatóság kihívásaival" - állítja. Az 1945-ben született Rifkin nem tudja meddig fog élni, de reméli még életében láthatja reményeit valóra válni.

 

Nem minden jövőkutató ért egyet Rifkin utópisztikusnak tűnő elképzeléseivel,  de azzal igen, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer haldoklik.


Az írás az újvilágtudatban megjelent cikk információin alapul

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol