.

Tűzveszélyesek a toronyházak Nagy-BritanniábanAz összes vizsgált toronyház tűzveszélyes volt Nagy-Britanniában

A kivitelezők spórolni akartak a burkolatelemeken

 

A június közepi londoni tűzvész óta eddig megvizsgált toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon - közölte pénteken a Downing Street.


Az égő toronyház

A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint 45 közigazgatási körzetben eddig összesen 149 toronyház külső burkolóelemeit vizsgálták meg, és kivétel nélkül mindegyik vizsgálati minta gyúlékonynak bizonyult az ellenőrzéseken.
A tűz után a kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el. 
A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a Grenfell Tower nevű 24 emeletes, 127 lakásos észak-londoni toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófában a rendőrség jelenlegi becslései szerint legalább nyolcvanan vesztették életüket. 
A rendőrségi vizsgálat vezetői szerint nem kizárt, hogy a halálos áldozatok tényleges számát soha nem sikerül megállapítani, és nem bizonyos az sem, hogy az üszkös romok között fellelt áldozatok mindegyikét azonosítani lehet.
A Scotland Yard szerint az épület teljes átvizsgálása akár az év végéig is eltarthat.
A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során új külső burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.
Ezt a vélekedést támasztja alá a BBC televízió pénteken ismertetett vizsgálata. A brit közszolgálati tévéállomáshoz eljutott dokumentáció szerint a Grenfell Tower renoválása közben módosították a terveket, és az eredetileg tervezett horganyötvözet helyett olcsóbb, de a tűznek kevésbé ellenálló alumíniumalapú külső borítólemezeket alkalmaztak.


Ez maradt az épületből

A BBC által bemutatott dokumentáció szerint az alvállalkozók 2014 nyarán egész listát kaptak, amelyben a kivitelező összesen csaknem 700 ezer font (250 millió forint) megtakarítást írt elő a felújítási munkálatokban. A listán szerepel, hogy tervezett horganylemezek helyett alumínium alapanyagú lemezeket kell használni az épület külső borításához. Ettől a tételtől önmagában több mint 290 ezer font megtakarítást várt a kivitelező cég.
A Grenfell Tower renoválása az eredeti költségvetésbe beállított 9,2 millió font helyett végül 8,5 millió fontba került.        
Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.
A Scotland Yard a múlt héten bejelentette: vizsgálja, hogy a Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében lehetséges-e vádemelés gondatlanságból elkövetett emberölés címén.


MTI – 2017.06.30. 17:25
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol