.

Több mint 2000 éves európai eredtetű kínai múmiákKína rejtélyes múmiái


Nem Egyiptomból vagy Peruból származnak a világ legépebben fennmaradt múmiái, hanem a nyugat-kínai Tarim-medence nagy részét elfoglaló hatalmas Takla-Makán-sivatagból. A leletek különlegessége, hogy ellentétben az ókori egyiptomiak, valamint az inkák és elődeik múmiáival, ahol a társadalom mesterségesen próbálta megőrizni az emberi testet a túlvilági élet számára, a tarimi múmiák természetes módon konzerválódtak Eurázsia második legnagyobb sivatagának száraz, sóval telített homokjában.
 

Nem látszik rajta a kor

Több száz lelet ismert

A múmiákat először a 20. század elején fedezték fel, amikor a svéd Sven Hedin, a német Albert von Le Coq és a magyar Stein Aurél által vezetett expedíciók megpróbálták felfedezni a Kínát a Nyugattal összekötő Selyemút északi és déli kettéágazásának gerincét alkotó oázisvárosok emlékeit.

Ezek a korai expedíciók feltártak múmiákat, lefényképezték és leírták őket, de nem voltak meg a lehetőségeik a konzerválásukra és a nyugati múzeumokba szállításukra. Csak mostanában tudták a kínai és ujgur régészek alaposabban tanulmányozni a területet, és az ő látványos felfedezéseik a múmiákról nemzetközi figyelmet keltettek. Mára legalább 300 nyugat-kínai múmiát ismernek. Ezek közűl is különös figyelmet keltettek  azok a 2400 és 4000 év közöttire becsült holttestek, amiknek különlegessége az európai embert idéző testi jegyeikben, valamint a mellettük talált, Belső-Ázsiában ez idő tájt még nem használatos eszközökben áll.
A későbbi korszakból még több múmia került elő.

A nyugat-kínai Tarim-medencében talált több mint 2000 ezer éves múmiák egyike (balra). A DNS vizsgálatok szerint európai (R1a1) géneket  hordoztak.  Jobboldalon egy sodrott hajú idős magyar férfi (Lábod, Somogy m., 1910, Magyar Néprajzi Lexikon)

Nem tudják azonosítani őket

A múmiák tulajdonképpen nem egy népből, hanem különböző településekről és kultúrákból származnak az ókori Selyemút déli és északi útvonala környékéről.

A korábbi időkből származó múmiák egyszerűbb pólyákba, állatbőrbe voltak csavarva, az időszámításunk előtti 1000 után azonban a halottak teljesen felöltözve, ingben, köpenyben, nadrágban, vagy színes színes gyapjúharisnyában kerültek elő.


Múmia és egy épségben mardt gyapjú kendő

A ruhákat a szakemberek most kezdik igazán elemezni, a legnagyobb rejtélyt azonban a múmiák arca jelenti. Nem ahhoz a mongoloid típushoz tartoznak, akik a mai Kelet-Ázsiában túlsúlyban vannak, hanem világos színű hajuk és szakálluk egyértelműen arra utal, hogy a Tarim-medencében a korai időkben letelepedett emberek kaukázusiak vagy európaiak voltak. Ezeknek a nyugatról származó idegeneknek az azonosítása az új keletű régészeti felfedezések legnagyobb rejtélyét adja.


Ezek nem mongoloid vonások
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china