.

Több mint 2000 éves európai eredtetű kínai múmiákKína rejtélyes múmiái


Nem Egyiptomból vagy Peruból származnak a világ legépebben fennmaradt múmiái, hanem a nyugat-kínai Tarim-medence nagy részét elfoglaló hatalmas Takla-Makán-sivatagból. A leletek különlegessége, hogy ellentétben az ókori egyiptomiak, valamint az inkák és elődeik múmiáival, ahol a társadalom mesterségesen próbálta megőrizni az emberi testet a túlvilági élet számára, a tarimi múmiák természetes módon konzerválódtak Eurázsia második legnagyobb sivatagának száraz, sóval telített homokjában.
 

Nem látszik rajta a kor

Több száz lelet ismert

A múmiákat először a 20. század elején fedezték fel, amikor a svéd Sven Hedin, a német Albert von Le Coq és a magyar Stein Aurél által vezetett expedíciók megpróbálták felfedezni a Kínát a Nyugattal összekötő Selyemút északi és déli kettéágazásának gerincét alkotó oázisvárosok emlékeit.

Ezek a korai expedíciók feltártak múmiákat, lefényképezték és leírták őket, de nem voltak meg a lehetőségeik a konzerválásukra és a nyugati múzeumokba szállításukra. Csak mostanában tudták a kínai és ujgur régészek alaposabban tanulmányozni a területet, és az ő látványos felfedezéseik a múmiákról nemzetközi figyelmet keltettek. Mára legalább 300 nyugat-kínai múmiát ismernek. Ezek közűl is különös figyelmet keltettek  azok a 2400 és 4000 év közöttire becsült holttestek, amiknek különlegessége az európai embert idéző testi jegyeikben, valamint a mellettük talált, Belső-Ázsiában ez idő tájt még nem használatos eszközökben áll.
A későbbi korszakból még több múmia került elő.

A nyugat-kínai Tarim-medencében talált több mint 2000 ezer éves múmiák egyike (balra). A DNS vizsgálatok szerint európai (R1a1) géneket  hordoztak.  Jobboldalon egy sodrott hajú idős magyar férfi (Lábod, Somogy m., 1910, Magyar Néprajzi Lexikon)

Nem tudják azonosítani őket

A múmiák tulajdonképpen nem egy népből, hanem különböző településekről és kultúrákból származnak az ókori Selyemút déli és északi útvonala környékéről.

A korábbi időkből származó múmiák egyszerűbb pólyákba, állatbőrbe voltak csavarva, az időszámításunk előtti 1000 után azonban a halottak teljesen felöltözve, ingben, köpenyben, nadrágban, vagy színes színes gyapjúharisnyában kerültek elő.


Múmia és egy épségben mardt gyapjú kendő

A ruhákat a szakemberek most kezdik igazán elemezni, a legnagyobb rejtélyt azonban a múmiák arca jelenti. Nem ahhoz a mongoloid típushoz tartoznak, akik a mai Kelet-Ázsiában túlsúlyban vannak, hanem világos színű hajuk és szakálluk egyértelműen arra utal, hogy a Tarim-medencében a korai időkben letelepedett emberek kaukázusiak vagy európaiak voltak. Ezeknek a nyugatról származó idegeneknek az azonosítása az új keletű régészeti felfedezések legnagyobb rejtélyét adja.


Ezek nem mongoloid vonások
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol