.

Szuperhold: 2016 november 14.Az eget figyelő csillagászok, sokféle rendszeresen előforduló égi eseményt láthatnak, mint a meteoreső, üstökösök, vagy napkitörések, de a hamarosan érkező érkező szuperhold azonban olyasmi lesz, amire utoljára 1948-ban volt példa, legközelebb pedig 2034. november 25-én lesz rá esély.

A november 14-én látható szuperhold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint egy átlagos telihold.

De mi is az a szuperhold? A NASA magyarázata viszonylag egyszerű. A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb. Egyrészt tehát eleve akkor is nagyobbnak tűnik az égi kísérőnk, ha épp a pályája Földhöz közelebbi szakaszában jár, de most a Nap-Hold-Föld elhelyezkedés miatt még erősebben látszik majd a különbség.

Maga a szuperhold nem ritka jelenség (a jelenséget 1979-ben nevezték el így, de a csillagászat nem is foglalkozik vele, mert tudományos jelentőssége nincs annak, mekkorának és milyen fényesnek látjuk az égitestet), volt októberben is, és decemberre is várható, viszont a november 14-i álláskor a telihold pont 2 órán belül esik ahhoz, amikor a Hold tényleg a Földhöz legközelebbi ponton lesz.

Az persze, hogy  milyennek látjuk, nagyban függ egy csomó tényezőtől: milyen az időjárás, a felhőzet, a légnyomás, szmogos városból vagy fényszennyezettségtől mentes pusztáról nézzük-e. A legjobb hatást az adja, ha olyan helyről tudunk gyönyörködni benne, ahol még közel jár a horizonthoz, ekkor ugyanis a filmekben is sokszor használt “óriási vérhold” effektet is megkaphatjuk a légkör fénytörése miatt.

<iframe width="642" height="361" src="https://www.youtube.com/embed/sWAN0FwfD5M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>24.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol