.

Szőke, zöld szemű kínaiak
Szőke, zöld szemű kínaiak

 

A Góbi-sivatag észak-nyugati peremén Kínában, Liqian (Licsien) faluban a jellegzetes kínai vonásoktól eltérő emberek élnek. Közülük többeknek kék vagy zöld a szeme, hosszú az orra, sokszor szőke a haja, ezért teljesen jogos volt a spekuláció, hogy európai vér csörgedezik ereikben.

Kínának ebben a nyugati részében egy legenda tartja magát egy elveszett római légióról. Úgy gondolják, ezek az európai vonással rendelkező emberek a római katonák leszármazottai.
Cai Junnian (fent) arcvonásai, zöld szeme valóban okot adhat a találgatásokra.

A legenda úgy tartja, miután i.e. 53-ban Carrhae-nál Marcus Crassus római hadvezér vereséget szenvedett a párthusoktól, a győztes fél magával hurcolta a fogságba ejtett légionáriusokat a mai Üzbegisztánba, ahol eladták őket a hunoknak. A katonák egy darabig a hun seregben harcoltak, majd egy i.e. 36-os vesztett csatát követően megalapították saját városukat, Licsient (kínaiul Alexandria megfelelője) Kínában, a Góbi sivatag szélén. Ban Gu, első századi kínai történész erről az összeütközésről tudósítva megemlít egy igen különös egységet, amelyik furcsa hal, vagy teknős formációban mozogva harcoltak.

A faluban mások is vannak akiknek vonásai eltérnek a jellemző kínai vonásoktól.

A különös vonások eredetének kiderítésére genetikai vizsgálatokat végeztek ami kimutatta, hogy a vizsgált személyek DNS-ének mintegy kétharmada kaukázusi eredetű. Ez egyértelműen támogatja a két évezreden keresztül fenmaradt  történetet miszerint  ezek az emberek leszármazottai lehetnek az “elveszett római légiónak”. 

Xie Xiaodong genetikus professzor azonban úgy gondolja, hogy ha vannak is a helyieknek római génjei, az nem igazolja az elveszett hadsereg legendáját. Szerinte ugyanis a Római Birodalom hatalmas területre terjedt ki, és sok katona eljuthatott zsoldosként kelet felé. A helyiek körében az elmúlt időben jelentősen megnövekedett azok száma, akik magukat római ősöktől származónak tartják. A város elöljárói azt remélik, hogy a vizsgálat eredménye fellendítheti az idegenforgalmat: a város egyik legfőbb utcája a Birodalmi város nevet kapta, az egyik karaoke-bár pedig Caesar nevét viseli. 

A professzor gondolatai nem tántorították el a kínai régészeket terveiktől, hogy ásatásokat végezzenek a térségben és további feltárásokkal egészítsék ki az ősi Selyemútról való ismereteiket. Úgy vélik meg fogják találják azon erődök és egyéb építmények maradványait, melyeket a legendás hadsereg épített.

“Reméljük, hogy az ásatások bizonyítani tudják majd a legendát, miszerint Kína erős kapcsolatban volt a Római Birodalommal” – nyilatkozta Yuan Honggeng a Lanzhou Egyetemtől, a China Daily napilapnak.


Egy asszony a faluból

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china