.

A szíriai háború okai, kicsit másként mint ahogy a médiaban megjelenik
Minden háború eredendő oka a pénz és hatalom megszerzésének vagy megtartásának kívánalma

Nincs ez másként Szíriában semA nyugati média évek óta azt súlykolja, hogy a szíriai háborút a szíriai nép demokrácia utáni vágya indította el a hatalmon lévő Bassar al Aszad rendszere ellen. Eleinte még sokan elhitték, hogy a "sanyargatott" nép nem bírta tovább az elnyomást, ezért fegyvert ragadott. Mára azonban azonban már a fejlemények cáfolják ezt az állítást, ami mellett még mindig kitartanak  a hivatalos hírügynökségek egyoldalú tájékoztatásai.

Pedig a háborús helyzet oka igen egyszerű:  A dollár hatalmának fenntartása.
Mi köze a szíriai háborúhoz a dollárnak?

A világ nagy része átvette, vagy elfogadta a dollár alapú pénzügyi gazdaságot, majd a dollár aranyfedezetének megszűntetése után is az olajdollár (az olajkereskedelem dollárban való elszámolása) maradt a kereskedelem alap valutája.. Ennek további fenmaradásában  érdekeltek a dollár kibocsájtói.

Nyugat-Európa hatalmas földgáz igényét orosz forrásokból biztosítja, ami nem tetszik az amerikai pénzügyi elitnek Az oroszok előbb utóbb változtatni fognak és más valutában határozzák meg az olaj értékét, mint ahogy a BRICS államok egymás kozti kereskedésében már lehetséges.  Egy ilyen folyamat a dollár értékénrk csökkenéséhez vezet.

Európa leválasztására az orosz földgáztól az USA stratégiai célja. Megvalósulását a hatalmas földgázkészlettel rendelkező Qatar és Európa közötti vezeték megépítésével lehetne megoldani. Ennek akadályában áll az oroszbarát szíriai rezsim, mivel a vezetéket Szírián keresztül kellene vezetni.

Akkor mit is kell tenni a terv megvalósulásának érdekében?  Első lépésként meg kell buktatni az oroszbarát szíriai kormányt. Mivel ez a parlamentben demokratikus úton nem sikerült, az ellenzék kevésbé demokratikusan gondolkodó tagjai  a fegyveres szembenállást választották. Ehhez jelentős külső segítséget, fegyvereket és pénzt  kaptak a demokrácia megvédésének nevében.  Zsoldos sereget toboroztak, és megkezdődött az öt éve tartó polgárháború. (Azért ez nem ilyen egyszerű. Számos vallási alapon szerveződött fegyveres csoport is létrejött, akik egymás és Aszad ellen is harcoltak. Ebbe a képbe jött be az ISIS, akinek az olajkereskedelemből bőséges anyagi forrási is voltak, és meg tudta fizetni a hozzájuk pártoló zsoldosokat.)
Az oroszok is tisztában vannak ezzel a helyzettel, és sokáig nem akartak belenyúlni ebbe a puskaporos hordóba.  A szíriai rezsim már régóta kérte ezt a beavatkozást, de az oroszok tavaly szeptemberig ezt nem tették meg. A pálfordulás oka: az ISIS és az Al Nuszra front (az Al-Qaida szíriai szárnya) összefonódásából megalakult Szabad Szíriai Hadsereg annyi fegyverhez jutott, amellyel kezdtek erőfölényt szerezni a kormánycsapatokal szemben. Ezért a szíriai kormány kérésére Oroszország beavatkozott az egyetlen közel-keleti szövetségesük védelmében.

Az orosz légi támogatás meghozta a kormánycsapatok sikerét, amire az amerikaiak vezette koalíció "véletlenül" szétbombázta az Aleppóban lévő dzshihadisták és a magát Szíriai Szabad Hadseregnek nevező fegyveresek ellen felvonuló kormánycsapatokat.

Hiába kért bocsnatot az ENSZBEN az amerikai megbízott, ilyen véletlent nem lehet elhinni. A világ legkorszerűbb technikájával ellátott hadereje fél órán keresztül, több hullámban támadta a kormánycsapatok állásait, ezzel meghiúsítva előrenyomulásukat. Ez nem lehet véletlen.


Az oroszok sem erkölcsi kötelességből, hanem hosszabb távú érdekeik védelme miatt vannak Szíriában. Az amerikaiak sem a demokráciát, hanem a dollár egyeduralmát és az ezzel járó haszon elvesztését féltik.

A táma után érdeklődőknek Drábik János ad részletes ismertetést.


<iframe width="476" height="177" src="https://www.youtube.com/embed/zzw0F71sBcc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
 
 
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol