.

Szíriában a helyzet fokozódikNő az esélye a török és szaud-arábiai csapatok szíriai beavatkozásának, derült ki a héten megtartott müncheni biztonsági konferencián.


Bassár el-Aszad szíriai elnök egy Damaszkuszban adott interjúban elismeri, hogy Törökország és Szaúd-Arábia hamarosan csapatokat küldhet az országba, de továbbra is bízik abban, hogy visszafoglalhatja a háború sújtotta Szíriát.  "Jelenleg a fő harc Aleppó és Törökország közötti útvonal elvágásáról szól, mivel Törökország a terroristák ellátásának legfőbb csatornája," - mondta Aszad.


Török katonák a szíriai határnál

Szaud-Arábia közben kifejezte azon szándékát, hogy szárazföldi csapatokat küldjön Szíriába, amely lépést az USA vezette koalíciónak el kellene fogadnia. Pénteken az ország külügyminisztere azt mondta, Szaúd-Arábia célja, hogy elmozdítsa Aszadot, miközben magabiztosan kijelentette, hogy ezt "el fogjuk érni." Adel al-Jubeir külügyminiszter Aszadot "egyetlen hatékony mágnesnek nevezte, aki vonzza a szélsőségeseket és terroristákat a régióban" azt állítva, hogy el kell távolítani a hivatalából, hogy helyreálljon a stabilitás.
(Eddig az Aszad elleni fellépés hivatalos oka az antidemokratikusnak kikiáltott rendszerének megszüntetése volt)


Az árnyék CIA figyelmeztet, hogy az orosz légierő bármilyen idegen inváziót képes megállítani Szíriában


A Stratfor, az amerikai hírszerzési agytröszt, melyet gyakran neveznek "árnyék CIA-nak" műholdas képeket hozott nyilvánosságra, melyek az orosz légierő felépítését mutatják a Hmeymim légibázison Latakiában, északnyugat Szíriában. Az agytröszt nyersen arra figyelmeztet, hogyha Törökország vagy Szaúd-Arábia megtámadnák a szíriai erőket, akkor "jelentős orosz légvédelemmel találkoznának."


A Stratfor jelentésében rámutat, hogy "amikor Törökország lelőtte az orosz Szu-24-es harci repülőgépet november 24-én, nem csak megkeserítette a kapcsolatokat Ankara és Moszkva között, hanem okot adott Oroszországnak arra, hogy felfejlessze légvédelmi képességeit Szíriában."


 
Egy héttel a Szu-24-es gép lelövése után orosz Szu-34-es vadászbombázók tűntek fel Szíriában, melyeket R-27-es levegő-levegő rakétákkal szereltek fel. Továbbá Oroszország fejlett föld-levegő rakéta rendszereket telepített Szíriába, köztük Buk rendszereket és a nagy hatótávolságú és kiváló képességekkel rendelkező S-400-as rendszert. Az S-400-as rakéta kilövők a Bassel al-Assad légibázis (Hmeymim) egy jól védett részén láthatók Latakia közelében.

"Oroszország fokozta légvédelmét, hogy megakadályozza más országok belépését a szíriai konfliktusba," - figyelmeztet a Stratfor elemzése. Egyre több jelentés szól arról, hogy Törökország közvetlen katonai beavatkozásra készül Szíriában

"Január közepén jelentések szerint Oroszország A-50-es korai légi előrejelző és ellenőrző repülőgépeket állított szolgálatba, melyek jobb helyzeti áttekintést nyújtanak, és fokozzák a légi reagáló képességet az ország egész területén. Továbbá az elmúlt hétvégén négy orosz Szu-35-ös fejlett légifölényt biztosító harci repülőgép érkezett Szíriába, és kezdett harci légi járőrözésbe."

"Végül a közelmúltban Pantsyr-S2 rendszereket telepítettek, amelyek egyesítik a rakétákat és a légvédelmi ágyúkat, melyeket a Bassel al-Assad légibázison készült felvételeken lehetett látni. Ezekkel valószínűleg a Pantsyr-S1 rendszereket cserélték le vagy egészítették ki, melyeket a műveletek korábbi szakaszában szállítottak," - jegyezte meg az elemzés.
 
 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/aJpKJ--ZPq8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Stratfor végső soron figyelmeztet, hogy "egy ilyen kiterjedt jelenléttel Oroszország képes megakadályozni a Bassár el-Aszad elleni háborús erőfeszítéseket. Az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is végrehajtanak légicsapásokat az Iszlám Állam ellen, de a lázadók ellen előrenyomuló kormányzati erők orosz légi támogatása ezt nagymértékben hátráltatja."

"Törökország és Szaúd-Arábia már régóta igyekszik kiszorítani az Aszad kormányt, de minden olyan kísérlet, hogy egyoldalúan támogassák a lázadókat saját eszközeikkel, jelentős orosz légvédelemmel találná szembe magát."

Az agytröszt a maga részéről azt sugallja, hogy "az Egyesült Államok még ennél is jobban idegenkedik attól, hogy fokozódjon a feszültség Oroszországgal. Azzal a szándékkal, hogy az Iszlám Állam elleni harcra történő összpontosítás ne vesszen el, az Egyesült Államok nem kíván szembenézni az orosz légierővel Szíria egén."

újvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol