.

Szaporodnak a medúzák, megoldás: medúza csipszElőbb - utóbb megesszük a meduzát is

Az ötlet már csak azért is zseniális, mivel a különböző fajok egyre inkább elszaporodnak a tengerekben, és valamit tenni kell ez ellen.


A változatos méretű medúzákról jó eséllyel mindenkinek az erős fájdalmakat, sőt, bénulást, vagy halált okozó portugál gályák, vagy épp kockamedúzák jutnak eszébe, pedig a kétezer faj közül alig száz veszélyes az emberre.

A tengeri élővilágban az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásoknak köszönhetően számuk óriási mértékben nőtt, sőt, a tengeri halak számának csökkenése miatt már egyre közelebb merészkednek a tengerpartokhoz.
A tengerekben élő meduzákbül azokról a fajtákról halljuk a legtöbbet, amelyek zavarják a fürdőzőket

A helyzet évről évre egyre tarthatatlanabbá válik, de a tudósokat szerencsére nem kell félteni, így az elmúlt években sorra jelentek meg a csalánozókat hasznosító termékek, sőt 2013 őszén a dél-koreai partoknál egy hadseregnyi önműködő robotot vetettek be, ami egyszerűen bedarálta a szárazföld közelébe vetődő példányokat.

Másfél évvel ezelőtt, a medúzagénből készített világító sört látva sokan már úgy érezhették, hogy ennél szürreálisabb hasznosítási módot már nem lehet találni a jórészt vízből álló állatoknak.

Óriási tévedés volt, hiszen nemrég megtalálták a medúzachips készítésének módját.


Ime a lehetséges jövő: medúza csipsz

A ScienceDirect-en megjelent tudományos értekezés ugyan nem az első, medúzákra ételként tekintő ötlet – hiszen Délkelet-Ázsia országaiban időtlen idők óta használják a konyhában, sőt, Kínában már hamisítják is őket – de ilyen irányú felhasználásra még senki sem gondolt.

A több, mint 97%-ban vízből álló állatokat az eljárás során többek közt alkoholba helyezik, így azok víztartalma rohamosan csökkenni kezd, testük pedig összeesik. A speciális eljárás a Távol-Keleten megszokott egy hónappal szemben mindössze néhány napig tart, így ez segíthet forradalmasítani a már létező piacot.

Az első kóstolók, illetve a kutatók szerint az ötletben jókora gasztronómiai potenciál rejtőzik, így nem kizárt, hogy rövidesen akár alacsony zsírtartalmú, de szelénben gazdag medúzacsipszet is vásárolhatunk majd a boltokban.


24.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol