.

A starthelyen van a NASA legerősebb és legnagyobb rakétájaELFOGLALTA A HELYÉT A KILÖVŐÁLLÁSON A NASA EDDIGI LEGNAGYOBB ÉS LEGERŐSEBB RAKÉTÁJA, A HAMAROSAN A HOLDRA INDULÓ SLS


A helyére szálltották a NASA valaha volt legnagyobb és legerősebb hordozórakétájat, a Space Launch System (SLS), amely a jelenlegi tervek szerint 2025-ben repítheti az Orion űrhajót és annak négyfős legénységét a Holdhoz. A floridai Kennedy Űrközpontjának 39B indítóállásáig 11 órát utazó monstrumon a következő hetekben végzik el a fellövés főpróbáját.


Indulásra készen

Az április 3-án kezdődő végső tesztfázis során teljesen feltöltik az SLS üzemanyagtartályait szuperhideg folyékony hidrogén és folyékony oxigén hajtóanyaggal, majd egy szimulált indítási visszaszámlálást hajtanak végre, amit néhány másodperccel a rakéta hajtóműveinek beindulása előtt állítanak le.

A 2025-ös Holdra szállást magába foglaló Artemis–3 missziót két esemény előzi meg a következő években. Legkorábban 2022 májusában elindulhat első útjára az Orion űrhajó a Space Launch System (SLS) hordozórakétán, egyelőre legénység nélkül (Artemis–1), majd 2024 májusa környékén már négy űrhajóssal a fedélzetén lövik fel az Oriont (Artemis–2), amely ezúttal már eljut a Hold túlsó oldaláig, de 10 nap űrben töltött idő után hazahozza az űrhajósokat a Földre anélkül, hogy a Holdra léphetnének.

Az SLS és a csúcsára helyezett Orion azon a CT–2 nevű lánctalpas szállítóeszközön utazott az indítóállásig, ami a 40 x 35 méteres nagyságával és közel 10 ezer tonnás súlyával gyakorlatilag egy sci-fiből előrántott szupertanknak felel meg.


CT-2 lánctalpas monstrum
 

A közel 100 méter magas, az Apollo programban használt Saturn rakéták teljesítményén is túlszárnyaló SLS végső tesztelése után még nagyjából két hetet kell várni, hogy a NASA sikeresnek könyvelhesse el a főpróbát, és indításra késznek minősüljön a hordozórakéta és az űrhajó. Bár a várhatóan május-június környékén induló Artemis–1 nem szállít majd emberi utasokat, az ülésein két, női testű bábu (Zohar és Helga) foglal majd helyet, ami segít a tudósoknak a sugárzási szintek mérésében.

A parancsnoki ülésen pedig a Moonikin Campos névre hallgató férfi bábu kap helyet, amelyre ugyanazt az űrruhát adják majd, amit az Artemis-program űrhajósai viselnek majd, de a tesztrepülés során a sugárzással, gyorsulással és rezgésekkel kapcsolatos adatok gyűjtésére szolgáló extra érzékelőkkel is felszerelik.


Moonikin Campos, az életnagyságú bábú

 


Forrás: Qubit 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china