.

Spanyolország az EU-tól kér kompenzációt az orosz embargó miatt
A nagyhatalmak között megy az adok-kapok, aminek árát a nem olyan nagy hatalmak fizetik meg.


Mint ismeretes a Krím félsziget orosz bekebelezése nem nyerte el a nyugati világ tetszését, mivel Ukrajnát a Krímmel együtt az Európai Unió részeként szerették volna látni. Ezt a tervet Oroszország egy gyors népszavazás megrendezésével keresztül húzta.
Erre jött az Oroszország elleni kereskedelmi embargó, miszerint stratégiailag fontos termékeket nem lehet Oroszországnak eladni.  A határozat meghozatalakor már borítékolni lehetett az ellenlépést, ami augusztus elején be is következett. Oroszország megtiltotta az EU-ból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importját.
Most itt tartunk. Az unió azon országai, amelyek eddig folyamatosan szállították termékeiket az orosz piacra, most új piacok után nézhetnek. Azonban ekkora piacot nem könnyű találni. Az orosz piacra szánt mezőgazdasági termények most ott rohadnak a raktárakban.
Csak Spanyolországból 37.000 tonna paradicsomot, 35.000 tonna őszibarackot, 33.000 tonna mandarint és narancsot szállítottak az elmúlt évben Oroszországba. Az idén az első negyedévben 111 millió € értékben szállítottak húsárut.
A számítások szerint a szállítások elmaradása 1,8%-os export csökkenést jelent Spanyolországnak.
A politikai pártok gazdasági szakértői itt is elvégezték számításaikat. A szocialisták szerint 581.000 €, a néppárt szerint 337.000 € veszteség éri a termelőket.

Ilyenkor mi a megoldás?

Kompenzációt kell kérni az EU-tól, találták ki a vezető politikusok. (Csak zárójelben említem meg az Oroszország elleni embergó ellen ők sem tiltakoztak.)
Isabel Garcia Tejerina, spanyol mezőgazdasági miniszter bejelentette, miszerint a korlátozások arra késztették, hogy kérje Brüsszelben az Európai Bizottság összehívását. Itt kívánja előterjeszteni igényét a kompenzációra, amiből a veszteséget szenvedő termelők legalább a termelési költségeiket fedezhetik.

rt.com

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol