.

Sikoltó múmiaKözel 140 éve izgatta a tudóstársadalmat (és a rejtélyeket kedvelő nem-tudósokat is) annak az egyiptomi múmiának a rejtélye, melyet az arcára fagyott kétségbeesett kifejezéssel temettek el egykoron. Talán most megoldódott a rejtély.

 

A "sikító múmia" szívrohamban hunyhatott el

 
1881-ben felfedeztek a Nílus Luxorral szemközti partján egy nyitott szájú múmiát. A női múmiát Meritanum néven tartják számon, bár az egyiptológusok nem biztosak benne, hogy a sírban talált feliratokon talált név valóban az elhunythoz tartozott-e. Számos hercegnőt neveztek az ókori Egyiptomban Meritanumnak, például II. Ramszesz lányát is.
 

A hercegnő szívinfarktusban veszítette életét. Atherosclerosisban azaz érszűkületben szenvedett, vélhetően ez okozta halálát is. Állapota mind a jobb, mind a bal pitvarra, a nyaki artériákra és más erekre is hatással volt.

Az arckifejezést az magyarázza, hogy a hercegnőre jóval a halála után  találtak csak rá, amikorra beállt a rigor mortis (azaz a hullamerevség) állapota 

Zahi Havász, az egyik legbefolyásosabb egyiptológus és munkatársai most CT-vizsgálatot végeztek Meritanum múmiáján, arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés a nyitott száj és  mumifikálás mnősége között. Kiderült, hogy nincs, hiszen a hercegnőt nagy műgonddal készítették elő a halál utáni örök életre. 

Ugyanakkor egyes szerveit neki sem távolították el, például benne hagyták a szívét. A szív erein érelmeszesedés tüneteire bukkantak. A múmia testhelyzete is szokatlan, hiszen lábait behajlított pozícióban találták meg. Az egyiptológusok következtetése szerint a hercegnő az ötvenes éveiben járhatott, és egyedül halt meg, talán szívrohamban. A mumifikálása még a hullamerevség elmúlása előtt történhetett, ezért nem sikerült kiegyenesíteni a lábát, és becsukni a száját.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol