.

Sikoltó múmiaKözel 140 éve izgatta a tudóstársadalmat (és a rejtélyeket kedvelő nem-tudósokat is) annak az egyiptomi múmiának a rejtélye, melyet az arcára fagyott kétségbeesett kifejezéssel temettek el egykoron. Talán most megoldódott a rejtély.

 

A "sikító múmia" szívrohamban hunyhatott el

 
1881-ben felfedeztek a Nílus Luxorral szemközti partján egy nyitott szájú múmiát. A női múmiát Meritanum néven tartják számon, bár az egyiptológusok nem biztosak benne, hogy a sírban talált feliratokon talált név valóban az elhunythoz tartozott-e. Számos hercegnőt neveztek az ókori Egyiptomban Meritanumnak, például II. Ramszesz lányát is.
 

A hercegnő szívinfarktusban veszítette életét. Atherosclerosisban azaz érszűkületben szenvedett, vélhetően ez okozta halálát is. Állapota mind a jobb, mind a bal pitvarra, a nyaki artériákra és más erekre is hatással volt.

Az arckifejezést az magyarázza, hogy a hercegnőre jóval a halála után  találtak csak rá, amikorra beállt a rigor mortis (azaz a hullamerevség) állapota 

Zahi Havász, az egyik legbefolyásosabb egyiptológus és munkatársai most CT-vizsgálatot végeztek Meritanum múmiáján, arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés a nyitott száj és  mumifikálás mnősége között. Kiderült, hogy nincs, hiszen a hercegnőt nagy műgonddal készítették elő a halál utáni örök életre. 

Ugyanakkor egyes szerveit neki sem távolították el, például benne hagyták a szívét. A szív erein érelmeszesedés tüneteire bukkantak. A múmia testhelyzete is szokatlan, hiszen lábait behajlított pozícióban találták meg. Az egyiptológusok következtetése szerint a hercegnő az ötvenes éveiben járhatott, és egyedül halt meg, talán szívrohamban. A mumifikálása még a hullamerevség elmúlása előtt történhetett, ezért nem sikerült kiegyenesíteni a lábát, és becsukni a száját.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china