.

Sikeres az ibériai hiúz visszatelepítése Spanyolországban
Ritka ibériai hiúz tűnt fel Madrid térségében. A veszélyeztetett macskaféle példányai több mint 40 éve nem fordultak elő a spanyol főváros közelében.


A hím hiúzt Madridtól mindössze 50 kilométerre délre észlelték. A Kentaro névre hallgató állat fogságban született Portugáliában, és hét másik hiúzzal együtt a Toledo környéki hegyekben engedték szabadon 2014 novemberében. Természetvédők szerint Kentaro azóta mintegy 100 kilométernyi utat tett meg, és átkelt néhány autópályán is.
Az ibériai hiúz a világ leginkább veszélyeztetett macskaféléjének számít. A kihalással fenyegetett állatfaj spanyolországi populációja a WWF munkájának köszönhetően 2002 és 2013 között 94-ről 332 példányra nőtt. A szervezet jelenleg azt szeretné elérni, hogy Toledo térségében egy 30-40 példányból álló populáció alakuljon ki 2017-ig.

A hiúzokra az autózás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt: 2014-ben legalább 21 példányt gázoltak el a spanyol utakon, egy évvel korábban pedig 14-et.

A WWF ezért szeretné elérni, hogy a spanyol tartományi kormányzati szervek különleges intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat. További megoldás lehet Ramon Perez de Ayala szerint, ha az utak mellől eltüntetik a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

Forrás: origo.hu

Az ibériai hiúzokról további cikkek itt olvashtók

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol