.

Sagrada FamiliaÍgy épül fel 90 másodperc alatt a Sagrada Família

 


Száz éve építik.

A Sagrada Família (Szent Család) Antoni Gaudí mesterműve, Barcelona ikonikus épülete, s egyben a katalán művészek és kézművesek mozgalmának, a Renaixensa vallási jelképe, amelyet 1882-ben kezdett neogótikus stílusban építeni Francisco de Paula del Villar y Lozano. Az építész azonban egy év után lemondott, a munkák irányítását 1891-ben átvevő Gaudí pedig mindent áttervezett, s egész további életében ezen dolgozott, de haláláig sem készült el vele.

A munka során egyre buzgóbb hívő lett, 1910 után csak e templommal foglalkozott, remeteként élt az építkezésen, s házról házra járva gyűjtött a költségekre. Az építész tizenkét 107 méteres, négy 130 méteres és egy 150 méter magas középső tornyot tervezett, a homlokzatok, kapuk és tornyok mind egy-egy vallási fogalmat vagy személyt szimbolizálnak. Gaudít azonban 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában temették el; 73 évet élt.

Halálakor csak a keleti homlokzat és egy torony volt kész – nagyjából a templom 15-25 százaléka. A homlokzat Krisztus születésének szimbólumait tartalmazza, a spanyol barokkra emlékeztető gazdagsággal. A munkálatok Domènec Sugrañes i Gras irányítása alatt folytatódtak, ő fejezte be a Születés Kapujának homlokzatát. Az építkezés – amelyet a spanyol polgárháború akasztott meg, ekkor lerombolták a félkész épület egy részét – Gaudí tervei és modellje alapján ma is folyik, jelenleg ez az egyetlen épülő műemlék.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/RcDmloG3tXU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Az újabb mérföldkő 2010-ben volt: ekkorra fejezték be a székesegyház középső hajójának tetőszerkezetét és egy orgonát is kapott az ikonikus épület, amelyet XVI. Benedek pápa szentelt fel. 2011-ben jelentették be, hogy a Sagrada Família 2026-ban lehet kész - már ha nem csúsznak vele. 2026 azonban kétségkívül „méltó” lenne, hiszen ekkor lesz Gaudí halálának 100. évfordulója.

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol