.

A rossz hírek hatásaAki naphosszat rossz híreket olvas, az rettentő feszült lesz, a világot pedig veszélyes és sötét helynek fogja tartani

 
Rossz hírek mindig is voltak, most meg aztán pláne: világjárvány, háború Európában, klímakatasztrófa, energiaválság. A Texasi Műszaki Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint a pandémia óta az emberek egyre gyakrabban és egyre mélyebben süllyednek el rossz hírek pörgetésében – azaz doomscrollolnak.

Az 1100 megkérdezett több mint tizenhat százaléka mutatta súlyosan problémás hírfogyasztás jeleit, ami fokozott stresszhez, szorongáshoz, rossz egészségi állapothoz vezetett. A folyamatos, egész napos hírolvasás állandó feszült állapotot eredményez, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember a világot veszélyes és sötét helyként észlelje.

 

„Ezeknél az egyéneknél ördögi kör alakulhat ki, ahelyett, hogy kikapcsolódnának, megszállottan figyelik a híreket, és éjjel-nappal várják a fejleményeket, hogy enyhítsék szorongásaikat" – mondta a kutatást vezető Bryan McLaughlin.

A megkérdezettek 27 százaléka volt mérsékelten problémás hírfogyasztó, további 27 százalékukat alig érintette a hírfogyasztás sötét oldala, 28 százalékuk semmilyen problémát nem tapasztalt.

A súlyosan problémás hírfogyasztók 74 százaléka számolt be mentális problémákról, 61 százalékuk fizikai gondokról is, míg ezek a számok a többi csoportnál 6-7 százalék körül voltak. (Guardian)

Forrás: 444,hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol