.

Robot védi a Nagy-korallzátonyt a pusztító tengericsillagtólAz Ausztráliához tartozó Nagy-korallzátony a bolygó legnagyobb korallzátonya, viszont évtizedek óta folyamatosan pusztul, ráadásul a rongálódás üteme az utóbbi években csak felgyorsult. A klímaváltozás, a szennyezések és a nem megfelelő halálaszati eljárások mind hozzájárulnak e páratlan természeti kincs veszélyeztetéséhez. A korallzátony élővilága

A korallok veszélyes ellensége a töviskoronás tengeri csillag (Acanthaster plancti) akár 80 centiméteresre is megnőhet. 1962 óta a korallszirteken háromszor szaporodtak el járványszerűen a töviskoronások, óriási pusztítást okozva. Élete során egyetlen töviskoronás egymilliárd petét rak le, és ha a lárvák túlélési esélyei csak néhány százalékkal javulnak is, máris milliókkal több tengeri csillag keletkezik.

 


Most egy mesterséges intelligenciával bíró robot segíthet a megvédésében. Igaz, nem az emberekkel, hanem a legnagyobb víz alatti ellensséggel szemben.  

A korallok legnagyobb természetes ellensége a töviskoronás tengericsillag. Ahol e faj felbukkan, ott teljes korallszirtek pusztulhatnak el. A tengericsillag ezen faja ellen eddig is küzdöttek a természetvédők, kézzel adtak be halálos injekciókat. De egyszerűen nincs elég búvár ahhoz, hogy folyamatosan járőrözzenek az érintett területen. 

A COTSbot nevű robottól azt várják, hogy segítségükre lesz. A robotot kamerával, GPS-szel, injektáló kézzel és szenzorokkal szerelték fel. Összesen nyolc órát tud a víz alatt tölteni, ezalatt több mint 200 injekciót fog tudni kiosztani. A megszúrt tengericsillagok 24 órán belül elpusztulnak. 
 


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/RS3EpYfeJAk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói hónapokon át építették a robot algoritmusát, hogy magától is felismerje a töviskoronás tengericsillagokat. Rengeteg fényképet mutattak nekik ezekről és más lényekről is, hogy így tanulja meg a különbséget az algoritmus. A kutatók szerint a robot 99,4 százalékos pontossággal ismerte fel a tengericsillagokat a tesztelések végére. (Quartz)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol