.

Rejtélyes fénygömb követett egy mentőt 1986-ban Magyarországon1986. november 25-én a Népszabadság című politikai napilapban egy teljes oldalon foglalkoznak a Debrecen környékén észlelt különleges jelenséggel és megnyugtatónak szánt magyarázatával.

A cikk címe: Göbmbvillám és “repülő csészealj”, alcíme: “Mítosz, szenzációhajhászás vagy tény?”

A cikkből idézve az esemény ismertetése:

A mentőautó rejtélye


Úgy tűnik, hogy jó pár rejtélyesnek tartott esetre a tudomány ma már magyarázatot tud adni. Nézzünk egy esetet, ami az idén történt.

Április 22-én éjjel a mentőknek vállficammal a debreceni 1. sz. Sebészeti Klinikára kellett szállítani egy hajdúnánási lakost. Este 10 óra után indultak. Hajdúdorogot elhagyva az út jobb oldalán egy nagy világító gömbre lettek figyelmesek, amely legalább akkorának látszott, mint a mentőautó.
http://www.negyedikdimenzio.hu/photos/battonya4_l.jpgA narancsszínű, világító gömbszerű test követni kezdte őket. Úgy becsülték, hogy körülbelül 30-40 méter magasan lebeg, és tőlük 100 méterre van. A gömböt körgyűrű vette körül, s a gömbből lángnyelvek csapódtak ki állandóan: ezek az ég felé lobogtak, kettő a gömb szélén, egy középen, és az ide-oda vándorolt.

Semmilyen hangot nem lehetett hallani, miközben a gömb követte őket. Az éjszaka borús volt, a csillagok nem látszottak, de eső nem esett, a látási viszonyok jók voltak. A gömb nem tágított mellőlük, pontosan követte a mentőautót és az előtte haladó zárt, sárga színű Nysa gépkocsit.

Tizenkilenc kilométeren át, 15 percig tartott ez a kíséret. Amikor megérkeztek Hajdúböszörménybe, a gömb hirtelen felgyorsított, majd egy erdősáv felett megállt, és lassan leereszkedett. Eközben olyan erős fényt árasztott, hogy a fák levelei jobban látszottak, mint nappal! Ezután újra sötét lett. A mentőautósok azt hitték, valamilyen katonai járművet láttak.

Miután a beteget a klinikán ellátták, újra visszaindultak mindhárman. Józsa község belterületére érve újra észrevettek egy kb. ugyanolyan, vagy becslésük szerint még nagyobb világító testet, de ennek már 6-7 lángnyelve volt. A gömb hihetetlen gyorsan áthaladt a község felett, s a lakatlan részen az út kivezetésénél “várt rájuk”.


Korabeli Nysa mentő

Ismét felvette a gépkocsi sebességét, és követni kezdte. A bent ülők csodálkoztak a dolgon, és nem merték az URH-rádiót használni. Aztán elhatározták, hogy megállnak, de nem szállnak ki. A gömb kb. 5-10 km/órára lassított, de nem állt meg. ekkor éppen egy nagyfeszültségű vezeték alatt álltak.

A gömb áthaladt a drótok felett, közben olyan fényesen világított, hogy a drótfonatokat látni lehetett. A mentőautó újra elindult kb. 70 km/órás sebességgel – a gömb követni kezdte. Egy darabig követte az autót, majd nagyjából ugyanott leszállt, ahol az első. A második találkozás kb. 10 percig tartott, azután többé nem bukkant fel a jelenség.

A mentősök nem nézték meg, hogy mi van a leszállás helyén, mert a kocsiból tilos kiszállni, ha beteget visznek. Aznap hajnalban azonban egy másik útjuk alkalmával észrevették, hogy az erdősáv mellett ég a föld. Ezt már megnézték, de semmi olyat nem láttak, ami az égést táplálhatta volna: a harmatos fű fölött másfél méteres lángok csaptak fel.”

Ennyi volt a cikkben a tényleírás, ezután a fenti idézet terjedelmének négyszeresén az esetleg elkaladozó fantáziájú olvasót visszazökkentik az akadémikus tudomány által kijelölt határok közé.

Két idézet a magyarázatból:

“Az szinte bizonyos, hogy a megfigyelt világító alakzat gömbvillám volt, mivel mutatta annak minden jellemző tulajdonságát.”

A zárómondat:

“A másik tanulság: lehet, hogy szegényebbek leszünk a vizsgálatok után egy mítosszal, de bőven kárpótol majd minket például a gömbvillám megismeréséből származó haszon.”

A cikk magyarázkodó részében a cikkíró szakértőkre hivatkozva "bebizonyítja", hogy amit a mentősők meg a falubeliek láttak az tipikus gömbvillám volt. Nos, ennek a “tipikus gömbvillám”-nak azon túlmenően, hogy megjelenésével békés állampolgárokat szándékosan csodálkozásra késztet, van még egypár érdekes tulajdonsága.

A gömbvillámok rövid ideig maradnak életben, és általában néhány centiméter, de maximum 2-3 deciméter nagyságuak a mefigyelt 10 méteres átmérő és a minimum 25 perc élettartam helyett. A valódi gömbvillámok hatalmas energiával rendelkeznek, átütik a falakat, fém tárgyakat megolvasztanak, leszedik a lakóházak cserepét, és átégetik amihez hozzáérnek és nem követnek módszeresen egy kiszemelt járművet.
A mentőautóban ülők a jelenséget valamilyen őket figyelő katonai járműnek hitték, annyira egyértelműnek tűnt a fényes gömb mozgása.

A jelenségnek azóta sincs magyarázata.

A rejtélyekszigete.com bejegyzése alapján.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol