.

Puskás Ferenc, a Real Madrid legeredményesebb labdarugójaKilencven éve született az a magyar legenda, akit egykoron az egész világ ünnepelt. A legnépszerűbb és legismertebb magyar focista Purczeld Ferencként látta meg a napvilágot 1927. április 1-jén. Puskás Öcsi neve – vagy, ahogy Spanyolországban közismertté vált: Pancho – bárhol hangzik is el a világon, mindenki azonnal tudja, kiről is van szó.

 

Életéről és pályafutásáról könyv és film is született, sőt a külvárosi vagány hihetetlen kalandjairól mesekönyv is megjelent. Nevét viseli, többek között a válogatottnak otthont adó, hamarosan épülő új stadion, valamint a 2014-ben átadott felcsúti Pancho Aréna is. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség díjat alapított tiszteletére. Számtalan szobor és tábla őrzi emlékét szerte a világon. Utcát, iskolát és még egy kocsmát is neveztek el róla hazánkban.

Nemcsak góljaival és sportteljesítményével mutatott példát mindenki számára, de emberiességével és segítőkészségével is kiemelkedett társai közül. Puskás Öcsi már élete során is rendkívüli népszerűségnek örvendett, mely a halála után sem változott. Örökre a futballtörténelem részévé vált és a világ futballrajongóinak kedvence lett.

Karrierje az akkor még Kispest néven működő (időközben Budapesti Honvéd) csapatánál kezdődött és 1993-ban a magyar válogatott négy meccsre kinevezett szövetségi kapitányaként zárult. Közben több évet töltött családjával külföldön, miután egy itthonról letiltott dél-amerikai túra után eldöntötte, nem jön vissza. A FIFA ekkor a magyar szövetség kérésére, két évre eltiltotta a focitól az egész világon, amiért elhagyta hazáját.

Néhány év kitérő után a Real Madridnál kötött ki, és a csapattal hatszor lett bajnok. Játékosi pályafutását követően számos országban dolgozott edzőként, majd 1992-ben feleségével végleg hazatelepült. Megválasztották többek között a Real valaha volt legjobb játékosának, az évszázad gólkirályának, és a Nemzet Sportolójának is, a magyar kormány pedig Köztársasági Érdemrend középkeresztjével díjazta. Felkerült a Goal.com virtuális falára, Zinedine Zidane, Pelé és Diego Maradona után negyedikként Puskás Ferencet választották be a Hírességek Csarnokába.

2006-ban, hosszan tartó betegség és hatévnyi kórházi kezelés után meghalt. Sírhelye ma is zarándokhely, az Aranycsapat kapitánya – felesége kérésére nem Spanyolországban, hanem – a budapesti Szent István Bazilika altemplomában nyugszik.

Puskás Ferenc a legismertebb magyar a világban, akire mindannyian büszkék lehetünk – mondta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatósági elnöke, amikor 2016-ban a Real Madridtól való visszavonulásának 50. évfordulójára limitált példányszámú, a palackon Puskás Ferenc arcképével ellátott Unicumot dobtak a piacra. A rövidital mellett egy 4,6 százalékos alkoholtartalmú, láger típusú sör is került a boltok polcaira. A dobozon aranyszínű és az Aranycsapat csatárának arcképe, illetve a 10-es mezszáma szerepel.

Forrás: OPH

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol