.

Puskás FerencMa lenne 89 éves a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, a leghíresebb magyar, Puskás Ferenc.

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros BEK-győztes, Magyarországon, Spanyolországban és szerte a világban sikert sikerre halmozó, a gólokat számolatlanul ontó labdrugó 1927 április 1-én  született Kispesten

A világ legismertebb magyar embere, a legendás magyar Aranycsapat balösszekötője, Puskás Ferenc 1943 és 1967 között, 24 éven át ontotta a gólokat a világ élvonalában. Tizenhat évesen a Kispesti AC játékosaként lépett először pályára a magyar élvonalban, majd egy hónappal a 18. születésnapja előtt 1945. március 2-án a magyar válogatottban is bemutatkozott, és máris gólt szerzett Ausztria ellen.

Utolsó fellépése a nemzeti tizenegyben 1956. október 14-én volt, szintén Ausztria ellen, és ezúttal is betalált a hálóba, keretbe foglalva azt az egyedülálló 11 és fél évet a magyar labdarúgás történetében, amelynek során a válogatott egyszer sem szenvedett vereséget hazai pályán.

Ebben az időszakban a magyar közönség által "Öcsinek" becézett világklasszis csatár a Kispesttel (későbbi Bp. Honvéddal) öt bajnoki és négy gólkirályi címet, a válogatott csapat kapitányaként pedig olimpiai aranyérmet (1952, Helsinki) és világbajnoki ezüstérmet (1954, Svájc) nyert; 1953 novemberében a Wembley-stadionban kétszer talált be a híres 6-3-as mérkőzésen.

 

<iframe width="650" height="380" src="https://www.youtube.com/embed/FhoxJOAME-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

1943 és 1956 között 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt ért el, míg a válogatottban 85 találkozón 84-szer volt eredményes. Utóbbi mutatójával a Gazzetta dello Sport olasz lap összeállítása alapján a 20. század legjobb góllövője lett.

Miután 1956 őszén nem tért haza a Kispest dél-amerikai túrájáról, közel kétéves szünet következett a pályafutásában. Majdnem 32 évesen, erősen túlsúlyosan került a Real Madridhoz, ahol a kemény edzéseknek köszönhetően az 1958/59-es szezonban mutatkozott be a nagyközönség előtt. Első madridi tétmérkőzése előtt félrevonta a csapat első számú bálványát, Alfredo Di Stéfanót, s kézzel-lábbal elmagyarázta neki: amikor meghallja a "Stefi!" kiáltást, gondolkodás nélkül induljon meg az ellenfél kapuja felé, s majd kap egy ajándékot - így is történt, Puskás jóvoltából Di Stéfanónak már csak az üres kapuba kellett passzolnia.
 

Spanyolországban  Puskás rendkívül népszerüvé vált, népszerűsége ma is tart.
Mikor pár éve találkoztam egy,  a malagai egyetemen tanuló 19 éves diákkal, mkor  megtudta, hogy magyar vagyok, azonnal "Puszkász, Puszkász"  névvel üdvözölt. 

P.R.


A közönség azonnal kegyeibe fogadta, s gyorsan ráragadt a "Pancho" becenév, az 1959/1960-as évadban pedig már ő lett a gólkirály, 24 mérkőzésen 25 góllal. Az Európa-kupában még ennél is elképesztőbb gólátlagot produkált: 39 BEK-meccsen összesen 49 gólt rúgott. A csúcs az 1960-as BEK-döntő volt, a glasgowi Hampden Parkban: a Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot Puskás négy és Di Stéfano három) góljával.

Először 1991-ben tért vissza Magyarországra. 1992-től az MLSZ utánpótlás és nemzetközi igazgatója, 1993-ban négy hónapig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. Amikor hosszú éveken át tartó, súlyos betegség után, 2006. november 17-én elhunyt, a magyar futball valaha volt legnagyobb alakja távozott közülünk.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol