.

A párizsi terror margójára



Egy magát államnak nevező, torz ideológiával rendelkező szélsőséges képződmény Párizsban megmutatta,  milyen világot rejt az Iszlám Állam név.

 Az emberi élet semmibevétele, terror és félelem

Létrejötte:

Az Iszlám Állam az amerikai külpolitika kudarca. Az USA által 2003-ban összekovácsolt és Irak ellen indított koalíciós hadsereg a demokrácia nevében megdöntötte Szaddam Huszein rendszerét, de új mindenki által elfogadott vezetést nem sikerült összehozni. A hatalmi űrt az Al-Kaida csoportjai töltötték, ki. Egységes iraki kormányhadsereg és egységes politikai fellépés nélkül  nem tudták megállítani az egyre nagyobb területeket ellenőrzésük alatt tartó szélsőséges csoportokat, akik végül megalapították az Iszlám Államot.

Líbiában hasonló helyzet alakult ki. 2011-ben a demokrácia neváben megbuktatták Moammer Kadhafi líbiai elnököt, aminek következményeként demokrácia helyett kitört a polgárháború. Az országnak most két kormánya van, és az Iszlám Állam is megvette lábát.
 

Az Iszlám Állam más néven Iraki és Levantei Iszlám Állam vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIS) egy dzsihádista csoport. Magát kalifátusnak kikiáltva a világ minden muszlimja fölött vallási fennhatóságot követel, és a világ muszlimok által lakott régióinak jelentős részét közvetlen politikai fennhatósága alatt kívánja egyesíteni.

Fegyver-, valamint olajkereskedelemből tudják magukat fenntartani. Irakban 300 olajkút, míg Szíriában az ország olajkitermelésének 60%-a van a kezükben.  Egyes becslések szerint csak az olajból évi 350 milliárd dollár bevétele van.
A szervezet bevételekhez jut még műkincskereskedelemből, a lakosság adóztatásából, valamint védelmi pénzek beszedéséből. Támogatást kapnak az öböl menti arab országokból, vallásos alapítványoktól és magánszemélyektől.


Szíriában Bashar al-Assad a fekete bárány az USA vezetői szemében. Úgy tűnik eltávolítása minden mást háttérbe szorított a washingtoni külpolitikában a közel-keleti térségben. Fegyverrel, pénzzel támogatták az Assad ellen lázadó csoportokat és még az sem volt baj, ha ezek a csoportok időnként együttműködtek az Iszlám Állammal.

Ennek a kudarcra itélt politikának a célja, amerika gazdasági és politikai befolyásának megszerzése ezeken a területeken.

 

Az ukrán polgárháborús helyzet kialakulása is ennek a politikának a következménye. Mára bizonyítottá vált, hogy a nép "felháborodását"  az előző elnök, Janukovics bukásához vezető tüntetések szervezését amerikai "jótékonysági" csoportok finanszírozták.

 

Az Iszlám Állam fanatikus propagandája és agresszív tervei alapján biztosra lehetett venni, hogy valamilyen nagyobb horderejű terrorcselekmény előbb-utóbb bekövetkezik valamelyik európai államban. Franciaországra azért esett a választás, mivel ott régóta élnek radikális muszlim közösségek, akik hely és nyelvismerettel rendelkeznek és eddig kimaradtak a terrorelhárítók figyelmáből.

Borzasztó ami Párizsban történt. A terror halálos áldozatainak száma még nem végleges, különböző számokat közölnek a hírforrások:  128 vagy 150 halott, esetleg több, még nem tudni pontosan. Ártatlan civil emberek, akiknek egyetlen "bűnük" az volt, hogy Párizsban éltek. Ezért kellett meghalniuk.

A baj ott van, hogy ez bármikor és bárhol újból bekövetkezhet, amit Iszlám Állam meg is ígért a terrorcselekményeket elismerő nyilatkozatában.

 

A terrorakciók megtörténte a francia terror elhárítás csődje. Egy ennyire összehangolt, sok helyszínen szinte egy időben végrehajtott támadást alaposan elő kellett készíteni. Ez időt igénylő feladat.  A fegyverek, robbanoanyagok beszerzése, az akciót végrehajtó személyek megkeresése, vagyis a merénylet szervezése elkerülte a terror elhárítás figyelmét.

Nem kell jóstehetség annak megjóslásához, hogy  előbb-utóbb fejek fognak hullani az elhárításnál

Európa nehéz helyzetbe navigálta magát a muszlim menekültek befogadásával, valamint a már itt élő és integrálódni nem akaró muszlimok radikalizálódásával. (Az egyik elkövetőről kiderült, szír útlevéllel, menekültként regisztrálták Görögországban szeptemberben. A másik elkövető Párizstól 30 kilométerre lakó francia állampolgár. Újlenyomata alapján sikerült azonosítani.)

Európa politikai vezetői sápítoznak és úgy tesznek, mintha derült égből csapott volna le a villám. Saját érdekeik védelme helyett eddig készségesen kiszolgálták a washingtoni politikát, aminek következményei most érték el Európát.

Ennek túl liberális és amerika érdekeit kiszolgáló politikának a folytatása Európa széteséséhe lehet. A tagállamok a határokat biztonsági okokból le fogják zárni, a megoldatlan menekültkérdés pedig társadalmi feszültségekhez vezet. Ez gazdasági és politikai zavart okoz, ami megronthatja az úniós tagállamok viszonyát.

A másik lehetőség, a migránsok visszatartása kiindulási helyükön. Ehhez egy valóban egységes fellépés kell az Iszlám Állam ellen, pénzzel és megfelelő menekült táborokkal támogatni az elvándorolni szándékozó tömegek helyben maradását, valamint nagyon gyors sikereket kell elérni a szíriai polgárháborús helyzet békés megoldásában. A helyzet rendezését nemzetközileg ellenőrzött népszavazással lehetne rendezni, és nem kívülről eldönteni ki lesz Szíria következő vezetője. Ehhez Washingtonnak és Moszkvának is hozzá kell járulnia. Ameddig Washington nem adja fel a minden lében két kanál politikáját (fel is lép az I.Á. ellen meg nem is), addig az Iszlám Állam terjeszkedik és terror cselekményeivel már Európát is félelemben tudja tartani.


Az Iszlám Állam terjeszkedési terve


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol