.

Párás levegőben már a 31 fok is veszélyes lehet
Pennsylvaniai Állami Egyetem 
 
A Penn State, vagyis a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói emberkísérletek során derítették ki, hogy az emberek sokkal kevésbé bírják a párás hőséget, mint eddig gondolták. A kutatók szerint 35 helyett csak 31 fokig viseljük el komoly rosszullét nélkül a nedves hőmérsékletet  és ezt úgy mérték meg, hogy a tudomány nevében lenyelettek a kísérleti alanyokkal egy-egy jeladós mini hőmérőt. 
A tanulmányt a Penn State kineziológus kutatói írták – itt kineziológia alatt természetesen nem a testi-lelki panaszok gyógyítását „energia-kiegyensúlyozással” megkísérlő tudományra kell gondolni, hanem az ember mozgását és a test tűrőképességét vizsgáló fiziológiai-idegtudományi területre.
„Ahogy a klímaváltozás egyre magasabbra tolja a globális hőmérsékletet, egyre nagyobb az érdeklődés aziránt, hogy hol a maximuma az olyan környezeti feltételeknek, mint a hőség és a páratartalom, amihez az emberek még alkalmazkodni tudnak” – írják.
Az emberi test az izzadság elpárolgásával hűti magát: ha szárazabb a levegő, az izzadság gyorsabban párolog, így a bőr is gyorsabban lehűl, párás levegőben viszont kevesebb izzadság tud távozni, így a hőérzetünk nagyobb. Ennek a szélsőséges esete következik be 100 százalékos relatív páratartalom mellett, amikor a levegő már nem tud több nedvességet felvenni, tehát hiába izzadunk, a hűtő hatás elmarad, és csak folyik rólunk a víz.

Míg a tudományos konszenzus eddig úgy szólt, hogy 100 százalékos relatív páratartalom mellett 35 Celsius-fokos nedves hőmérsékletnél van az emberi tűrőképesség határa. Penn State kutatása arra jutott, hogy ekkora páratartalomban csak 31 fokig  bírja az ember anélkül, hogy hőgutát kapjon. Több óráig ilyen meleg párás környezetben tartózkodni halálos is lehet.  Halálos hőguta 50 százalékos páratartalom mellett már 40 fokos levegőnél is bekövetkezhet.

Ha a fiatalok is csak 31 fokig bírják, az idősebbeknek még jobban kell vigyázniuk

W. Larry Kenney, a Penn State professzora és a tanulmány fő szerzője hangsúlyozza, hogy az eredményeket az olyan (nedves) éghajlati övezetekben van értelme felhasználni a lakosság figyelmeztetésére, ahol általános a magas páratartalom. Az olyan szaharai országokban, mint Niger vagy Csád, 43 százalék az éves átlag, az egyszerre forró és nedves Floridában viszont ugyanez az érték 74 százalék felett alakul.

Míg az eddigi határértéknek tartott 35 fokos hőmérsékletet tudományos elméletek és számítógépes modellezés alapján állapították meg, az új, 31 fokos érték meghatározását valós, embereken végzett kísérletek támasztják alá.  Bár a hőhullámok halálos áldozatai között az idősek vannak a legnagyobb arányban , a Penn State kutatói elsőként a fiatalabbakon tesztelték a tűréshatárt, amit Kenney így magyarázott: „A fiatal, fitt, egészséges emberek általában jobban tolerálják a hőséget, így náluk állapítjuk meg a legjobb esetre szóló alapértéket. Az idősek, a gyógyszeres kezelés alatt állók és más veszélyeztetett csoportok valószínűleg ennél alacsonyabb tűréshatárral rendelkeznek.”

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol