.

Ősrégi téglaépületekRégi téglaépületek, amik ma is ámulatba ejtenek

Az ókori világ legkáprázatosabb épületeinek többsége éppen olyan hétköznapi téglából készült, mint a mai házak. Íme néhány több ezer éves bizonyíték, hogy a tégla milyen remek, értékes és tartós építőanyag!

 

Pantheon, Róma

Ez a legrégibb és sokak szerint a legnagyszerűbb temploma Rómának, és aki járt már benne, az tudja, hogy ennek a látszólag egyszerű megjelenésű épületnek a méltósága talán még a Szent Péter székesegyházét is felülmúlja. A mű technikai szempontból is egészen kivételes: az épületet koronázó fenséges kupola – amelyet ha az ívei mentén tovább építenének lefelé, akkor teljes gömb alakot adna ki, és az alja épp a templom padlójáig érne – mind a mai napig a világ legnagyobb, vasalatlan betonkupolája. Az időszámítás kezdetett előtt 27-ben emelt, majd egy tűzvész után 126-ban újjáépített Pantheont valószínűleg a damaszkuszi Apollodórosz építette, akinek a nevéhez nem mellesleg a romjaiban is csodálatos Traianus fóruma és a Trainanus oszlop is köthető, sőt egy Dunán épített híd is, amely több mint egy kilométer szélességben ívelt át a folyó felett mai szerb-román határnál, Kladovo és Turnu Severin között. Ezer évig még csak hasonló híd sem készült ezután a Dunán. Azt, hogy ez a remekmű is téglából készült-e vagy sem, nem tudjuk, de az biztos, hogy a Panhteon építésnek egyik fő anyag a híres, égetett római kerámiatégla volt.

 

Hagia Sophia, Isztambul

A kor minden építészeti ismeretét felhasználták ehhez a templomhoz, így nyugodtan nevezhetjük a Hagia Sophia-t a késő ókor mérnöki csúcsteljesítményének. Hogy ez mennyire nem túlzás, arra egy tudományos vizsgálat is rámutatott. Ez nem kevesebbet állít, mint hogy egy olyan 7,4 erősségű rengés, amilyen 1999-ben Izmir városában 15 ezer épületet döntött romba és 18 ezer ember életét követelte az onnan alig száz kilométerre található Isztambulban 40 ezer épületet tenne a földdel egyenlővé – ám ezek között nem lenne ott a Hagia Sophia, köszönhetően különleges rugalmasságának és szilárdságának. Ezek a kiváló tulajdonságok nem csupán a Hagia Sophia nagyszerű konstrukciójából erednek, hanem abból is, hogy a múzeumként működő, Kr.u. 532-ben épített templom egyik legfontosabb építőanyaga az a római típusú tégla volt, melynek előnyös tulajdonságait a bizánciak még tovább fejlesztették.

 

Nagy Sztúpa, Sáncsi

India egyik legrégebbi kőépítményének magját egy téglából készült kupola képezi. Ezt a kupolát a Kr.e. 2. században emeltette Buddha tiszteletére Asóka császár, aki az uralkodása alatt a buddhizmust államvallássá tette, és Sáncsiban egy hatalmas vallási műemlékegyüttest építtetett – köztük a már említett téglakupolát. A sztúpa fölé később egy nagyobb kupolát rakatott Asóka immár kőből, amely megóvta az eredeti kupolát az időjárás és az idő rombolásától. Az épület kitűnő állapota azonban nem csak a nagyszerű építészeti munkának köszönhető, hanem annak, is, hogy a buddhizmus indiai hanyatlása után a 13. századtól kezdve Száncsi és templomai évszázadokon át elfeledve rejtőztek a dzsungel mélyén, és csak 1818-ban bukkantak rá újra.  Asóka egyébként rutinos sztúpa építő volt: Száncsiban nyolc ilyen vallási emlékhelyet (ebből három maradt fent), az országban pedig összesen további 84 ezer (!)köszönheti neki a létét. A sztúpa egyébként eredetileg egy földhalom volt, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpát, de közben funkciója és kinézete megváltozott; ennek eredménye a pagoda.  


Colosseum, Róma

Kevés ékesebb bizonyítéka van az égetett tégla időtállóságának és kiváló építészeti erényeinek, mint a római Colosseum. Ez a méreteiben elképesztő és működését tekintve is zseniális amfiteátrum a világ egyik legcsodáltabb építménye, amelyet sem az idő, sem a turisták milliói, sem évszázadokon át tartó rendeltetésszerű és attól igencsak eltérő használat sem tudott elpusztítani. „Aktív” éveiben a Colosseum 50-75 ezer nézőt fogadott magába hétről hétre, és nem csak gladiátorharcokat mutattak be a pódiumán, hanem a küzdőtér elárasztásával életnagyságú hajós ütközeteket is. A tégla, amiből a hatalmas aréna készült mindezt gond nélkül elviselte, olyannyira, hogy a ma is teljes értékű épületeket lehetne belőle emelni. Részben ez a kitűnő minőség is okozta a pusztulását is: miután 440 évet át működött szinte megszakítások nélkül, a középkorban elhanyagolták és üresen állt, ami alatt romlásnak indult az állaga, ám hogy „kárba ne vesszen”, az egyház engedélyezte Colosseum építőanyagának kitermelését. Több ezer szekérnyit elhordtak így apránként a Colosseumból – egyebek mellett a Róma és a Vatikán falának építéséhez.

NLCafé

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china