.

Ősi papnő arcát rekonstruálták PerubanEgy ősi papnő rekonstruált arcmását régészek és kulturális vezetők.mutatták be LimábanMég 2005-ben a perui Caoban egy érintetlen sírt találtak, melyben egy fiatal nő múmiája feküdt. A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt.
A lelet ellentmondott annak a nézetnek, amely szerint a Chicama-völgyet 100 és 700 között uraló mocsika indiánok patriarchális társadalomban éltek. Azóta számos mocsika nő múmiáját tárták fel, akik a sírmellékletek alapján jelentős politikai és vallási szerepet töltöttek be.
 

 
 A régészek úgy vélik, a nő életében az ősi Peru egy sivatagos völgyében uralkodott, ahol művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt temették el.
 

A régészeti és orvosszakértői vizsgálatok kimutatták, hogy Cao úrnője egy szülés szövődményeibe halt bele, egyébként egészséges életet élt. Karját és lábát kígyók, pókok és természetfeletti motívumok tetoválásai díszítették.

Koponyája szerkezete és etnográfiai kutatások alapján régészeti orvosszakértők segítségével, 3D-technológiával. tíz hónap alatt készítették el arcmását - mondta Peru kulturális minisztere Salvador del Solar.


Múmiája mellett egy megfojtott serdülő holttestét is feltárták. Az El Brujó-i ásatási terület múzeuma szerint talán azért áldozták fel, hogy a papnő úti kalauza legyen a túlvilágon.
 

Az élethű arcmás ünnepályes bemutatója
 
Források:
http://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2017/07/05/595c985f22601d8c788b4629.html
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-40502368?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns
http://www.origo.hu/tudomany/20170705-osi-perui-papno-rekonstrualt-arcmasat-mutattak-be-limaban.html
http://www.nationalgeographic.com.es/historia/grandes-reportajes/la-tumba-de-la-senora-de-cao-lider-del-pueblo-mochica_6322


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol